Ниското доверие в правителствата и широкото разпространение на конспиративни теории

...
Ниското доверие в правителствата и широкото разпространение на конспиративни теории
Коментари Харесай

Висока смъртност, нови ограничения: как пандемията се завърна в Източна Европа

Ниското доверие в държавните управления и необятното разпространяване на тайни теории изясняват ниския дял на имунизираните в Източна Европа. Там пандемията се завръща със страшна мощ, пишат няколко непознати издания.

19 000 новозаразени с ковид и 561 смъртни случая за един ден - този черен връх означи Румъния тази седмица. В сряда броят на умрелите доближи 574 - повече, в сравнение с в цялата останала част от Европейски Съюз, пресмята ФАЦ.

Интензивните отделения в Румъния са цялостни. Над 1800 души пациенти са настанени в тях. Затова част от болните към този момент се трансферират за лекуване в прилежаща Унгария. Президентът Клаус Йоханис благодари на унгарския министър председател Виктор Орбан за помощта.

Румъния възнамерява от понеделник да прекрати образователната активност за две седмици и да вкара вечерен час за неимунизираните. Към момента под 35 % от румънците са имунизирани против Ковид-19.

Висока смъртност, нови рестрикции

В България имунизирани са едвам 24 % от пълнолетното население, написа “Ханделсблат”. И на фона на високата смъртност и сериозния растеж на новите случаи, над половината от българите споделят, че не са подготвени да се имунизират. Ковид е тематика в предизборната акция преди вота през ноември, само че “никой политик не се осмелява да разкритикува намерено ниския % ваксинации”.

Управляващите в Латвия бяха принудени да вкарат най-строгите ограничения от началото на 2020-а година насам след сериозен растеж на новозаразените. Почти всички магазини затварят, концертите се анулират, вкарва се вечерен час. “Извинявам се за ограниченията на всички хора в Латвия, които поеха отговорност за себе си, околните си и за обществото и се ваксинираха”, сподели в свое послание здравният министър Даниел Павлютс.

В Латвия едвам 56 % от пълнолетното население е имунизирано. За съпоставяне - в Германия процентът е 79. Естония също стегна ограниченията, а Русия разгласи цялостен локдаун от 30 октомври до 7 ноември. Там имунизирани са под 35 % от популацията.

Ниско доверие към страната и институциите

“Широкоразпространени теории на конспирацията и доста постоянно съмнение към страната и всичко, което идва от нея” - по този начин Василий Астров от Виенския институт за интернационалните стопански съпоставения, представен от " Ханделсблат ", изяснява ниското равнище на имунизация в Източна Европа.

По това посткомунистическите страни се разграничават доста от други елементи на Европа, най-много северноевропейските страни, където доверието в държавните управления и държавните институции са ключът към триумфа на имунизационните акции. Въпреки че Русия бе първата страна в света, която позволи използването на ваксина против ковид, а Албания да вземем за пример получи рано китайската ваксина “Синовак”, имунизационното покритие и в двете страни е към 30 %. В България е даже по-ниско, напомня " Франкфуртер Алгемайне цайтунг ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР