България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1

...
България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1
Коментари Харесай

Николай Василев: Има шанс за Еврозоната от 1 януари 2025 г., но трябва политическа воля

" България има късмет да бъде призната в еврозоната от 1 януари 2025 година, само че въпросът опира до политическа воля ". Това съобщи някогашният финансов министър на страната Николай Василев на конференцията " България в еврозоната, по кое време? " в София. Организатори са Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според Василев, който е президент на Българската CFA асоциация, има четири фактора за еврозоната, а всички се концентрират върху единия - инфлацията, като посочи, че не можем да приказваме от името на европейските институции и не може да им се молим да бъдем признати, в случай че не отговаряме на критериите. Трябваше да водим радикално друга антиифлационна политика в последните години, а не проинфлационна, сподели Василев, като по думите му " ние 10 години отговаряхме и на инфлационния аршин и на всичко друго за участие в еврозоната, и проспахме всичко ".

На трето място Николай Василев сложи казуса с попадането на България в " сивия " лист за пране на пари на световния контролен орган Financial Action Task Force (FATF). Формално това може да не е аршин за еврозоната, само че въпросът е трябваше ли в този момент да бъдем там. Чули ли сте, който и да е ръководещ или политическа партия да са загатнали този въпрос, попита Василев. 

На второ място някогашният вицепремиер сложи въпроса с бюджетния недостиг. Тази година несъмнено ще имаме още веднъж актуализация на бюджета и се чудя по какъв начин в най-бедните години тогавашните финансови министри Муравей Радев, Милен Велчев и Пламен Орешарски не вършиха актуализация. 12 години по мои мемоари нямаше нито една актуализация на бюджета, а в този момент актуализация е най-разпространената дума в политиката в България в последните години, т.е. ние не можем нищо да планираме, приходите ги няма, разноските " хвърчат " в небесата, предизборно всякога се състезаваме кой повече ще вдигне разнообразни разноски, както да вземем за пример през днешния ден се случва, разяснява Василев.

Според някогашния вицепремиер обаче преди всичко от факторите за присъединение към еврозоната е политическата воля. Вие смятате, че има задоволително политическа воля в страната ли, попита той и метафорично разказа обстановката: " Ние можехме през всяка от последните години да вкараме топката от дузпата, само че все я бием в тъч ".

Сред тематиките на форума " България в еврозоната, по кое време? " са провокациите и вероятностите пред България при въвеждане на еврото, както политическите, икономическите и финансовите аспекти на участието. Сред участниците във форума бяха шефът на Българска народна банка Димитър Радев и служебният министър на стопанската система и промишлеността Петко Николов. Сред присъстващите на конференцията бяха някогашните министър председатели Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Марин Райков, някогашният ръководител на Народното събрание Борислав Великов, някогашният вицепремиер Мария Габриел, някогашни министри на финансите. Опита на своите страни като членки на еврозоната споделиха някогашният канцлер на Австрия Волфганг Шусел, Джоузеф Мускат, някогашен министър-председател на Малта и Адриан Нъстасе, някогашен министър-председател на Румъния, а във втората част на форума това ще създадат Михалис Сарис, някогашен министър на финансите на Кипър и Джордж Заняс, някогашен министър на финансите на Гърция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР