Ниската самооценка може да е свързана с доста фактори, като

...
Ниската самооценка може да е свързана с доста фактори, като
Коментари Харесай

Признаци, че имате занижена самооценка

Ниската самокритика може да е обвързвана с много фактори, като постоянно в основата на всичко може да е детството на индивида. Това не е диагноза и можете да се избавите от нея, само че като за начало би трябвало да си признаете, че имате проблем.

Ниската самокритика може доста да депресира индивида и да му пречи да се осъществя - както личностно, по този начин кариерно. Хората с този проблем си мислят, че не са почтени да реализират нещо в живота и нямат предпочитание да осъществят фантазиите си или задачите, само че също по този начин могат и да са доста арогантни към всички към себе си.

10 признака, че имате занижена самокритика:

1. Навикът да се сравнявате с близките и за жалост надалеч не в позитивна посока.

2. Чувство на страдание към себе си. Често това може да е предизвикано от ред неудачи в живота и възприятие на изтощение да измененията обстановката.

3. Отношението на близките към вас. Човек, който самичък не почита себе си, не може да бъде почитан и от близките. Така да вземем за пример, хората с ниска самокритика доста по-често имат токсични връзки, защото постоянно се одобряват за жертва и считат, че всичко което се случва с тях е справедливо.

4. Проблеми в личностните връзки. Човек просто може да си мисли, че не заслужава и няма защо да е обичан, съмнявайки се в личната си значителност. В същото време желае буйно някой същински да го обикне. Страхът обаче кара съвсем постоянно хората с ниска самокритика да се оказват в ролята на жертва. Те се боят да построяват нови другарства или връзки.

5. Загриженост за това, какво мислят другите за тях и това завладява живота им. Страхът да се изложат също е показателна линия на хората с ниска самокритика.

6. Отлагат комплицираните съгласно тях задания за по-нататък във времето, смятайки че няма да могат да реализират задачите си. Те изпитват голям боязън, че няма да могат да се оправят и това възприятие ги кара безусловно да се сковават.

 жена със занижена самокритика

7. Повишено възприятие на тревога. В сложни обстановки могат да се следят редица психосоматични признаци: изпотяване, треперещи ръце, сърцетуптене, зачервяване на лицето и други.

8. Невъзможност да кажат " Не ", даже в случай че това не дава отговор на личните им убеждения и полезности. Зад това се крие обстоятелството, че хората с ниска самокритика желаят да се харесат на всички.

9. Неадекватна реакция на рецензията и нараснала ранимост.

10. Външни признаци: изкривеност, вдървеност на придвижванията, „ затворени “ пози и т.н.

Понякога обаче се получава и по този начин, че хората с ниска самокритика се държат нападателно и даже могат да са тирани в връзките. Подобно държание може да се изясни с по този начин наречения предпазен механизъм, когато по този начин те се пробват да управляват обстановката. Те могат да се държат саркастично и да се пробват да учат всички, по какъв метод и по какъв начин би трябвало да живеят.

Във всеки един случай, в основата на сходно държание се крие още веднъж ниската самокритика. Опитайте се да излезете от зоната си на комфорт, поговорете с вашето семейство и осъзнайте, че вие сте неповторим човек, който също може да реализира доста неща в живота си, в случай че се старае същински и се стреми към фантазиите си.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР