Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС,

...
Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС,
Коментари Харесай

Гечев с предупреждение за икономиката, изтъкна ключова дата

" Ние не желаеме прекъсване, желаеме по-разумна цялостна политика на Европейски Съюз, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е правилно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, по тази причина сега има рецесии. Ние не желаеме просто затварянето на пазара, ние желаеме механизъм ". Това съобщи пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев. 

" Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, незабавно да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, който да не наводняваме единствено източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм, който да преместваме тези количества към по-вътрешни страни, към Европейски Съюз. Искаме отваряне на коридори, които да излизат отвън Черно море, което сега е проблематично. Ако сега не вземем покупко-продажби, в случай че единствено стопираме или отваряме - това не е задоволително. И следващата година отново ще си приказваме за същите проблеми ", изясни той в изявление за предаването " Неделя 150 ".
-->
" В България има такива количества продукция сега, че първо не може да се вдигнат цените. Ако повдигането е 1-2 стотинки на кг слънчоглед, това надали ще се отрази по какъвто и да е метод. Няма никакви условия за повдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекалено огромни количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които в случай че ние не продадем, ще би трябвало да хвърлим продукция за няколко милиарда ", предизвести министър Гечев.

Той напомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в Европейски Съюз - че коридорите на взаимност не работят по този начин, както се чака. Още тогава искахме ограничения, добави той и сподели изрично:

" Ние не искахме да стопираме каквото и да е, наложи се да го създадем ". 

5 страни по-късно установяваха същите неща, продължи министърът.

" В един миг Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, макар че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те страни - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това значи, че всички коридори, които бяха ориентирани към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 разнообразни разновидности. Ние безусловно преписахме техните описи. Бърз разбор във връзка с това какво може да се насочи към България, което може да сътвори локално пренасищане на пазара. Затова описът е подобен. Той по скоро беше глас към Европа, че доста незабавно би трябвало да се вземат общоевропейски ограничения ". 

Искаме непрекъснато настоящ механизъм, безапелационен бе Явор Гечев и изясни: 

" Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото от горната страна взимат и по-малко дотации, то не е заслужено нито за Украйна, нито за България. Това не е заслужено. Искаме механизми, които да изнасяме към трети страни. Русия сега изнася доста сполучливо покупко-продажби за съвсем целия свят ". 

" Зърнопроизводителите желаят по-високи цени, само че това е пазарът. Ако желаят доста по-високи цени, това няма по какъв начин да стане, няма такива условия на пазара ", счита той и призовава земеделските производители да употребяват този прозорец, който Българската страна и Европейски Съюз ще им даде за осъществяване на продукцията. 

" Ако нямаме покупко-продажби с огромни количества до 5 юни, по-късно нямаме да можем да създадем доста неща. Имаме няколко милиарда продукция, която в случай че остане в страната, няма да е най-хубавото нещо за стопанската система. Интензивно продължаваме диалозите с всички ".

България упорства за разсъдък, за механизъм, който ни разрешава да взимаме верните решения, заключи земеделският министър.

За цените на храните Гечев уточни, че едвам ли  ще паднат толкоз, с цел да догонят инфлацията. Обществото схваща ограниченията, счита той. Според него в случай че тематиката спре да бъде обществена, цените ще се върнат на същото равнище. Бихме предложили на народните представители и законови промени, сподели той.

За предлагането за бюджет, Явор Гечев разяснява:

" Бюджетът е опит за представяне на политиките такива, каквито ги желаеха партиите. Бюджетът отразява съвсем всичко на това, което всички слушахме в акцията. /.../ Този бюджет е изработен като политики да улесни в последна сметка партиите във връзка с тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. /.../ Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са определени, с цел да вземат съответните решения и всички се надяваме те да са верни. Няма по какъв начин да реализираш в 3% недостиг и да направиш всички тези политики, които всички желаеха. За страдание, това уравнение не е решимо, най-малко от наша позиция. Дано Народно събрание да може да реши това уравнение ". 

Не горя от предпочитание да съм министър, означи още земеделският минисър. 

" Не е елементарно да си длъжностен министър в такава конюнктура, в която има съмнение към политическата класа, по-късно има доста рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е мъчно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът - парите няма да стигнат, с цел да могат да се вършат догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и би трябвало да се търсят и законови, и административни ограничения, с цел да се вършат промени. Едно служебно държавно управление не може да прави такива промени ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР