Непознат досега бозайник от семейство земеровкови е открит от американски

...
Непознат досега бозайник от семейство земеровкови е открит от американски
Коментари Харесай

Нов вид гризач се оказа слон

Непознат до момента бозайник от семейство земеровкови е открит от американски учени в Намибия, Югозападна Африка, оповестяват осведомителните организации.

Земеровкови (Soricidae) е семейство дребни бозайници от разред Насекомоядни (Insectivora), чиито представители наподобяват на мишки. Те населяват земите на Азия, Африка, Европа, Северна Америка и елементи от Южна Америка. Срещат се даже и у нас.

Земеровките са доста преносими животни. Те ровят с муцуната си при корените на дърветата, някои гнили пънове, където намират инсекти, личинки, червеи и стоножни, а от време на време атакува и охлюви, бажи, бръмбари и пчели. За едно денонощие изяждат храна, чието количество надминава личното им тегло.

Подобно на своите роднини новооткритото животинчето също наподобява на мишка, само че муцуната му е удължена като хобот. Непознатият тип земеровка, който живее в пустинята Намиб, е наименуван Macroscelides micus.

Той се отличава с червеникавокафява четина, която му оказва помощ по-лесно да се слее със скалистия терен, и относително високи крайници и дълга опашка.

 Намибия

Зрял представител на Macroscelides micus тежи 28 грама, а дистанцията от върха на носа до края на опашката му е деветнадесет сантиметра. Животното се храни с инсекти, които с помощта на удължената си зурла съумява да изрови от земята.

Въпреки че Macroscelides micus е непосредствен на гризачите, той в действителност има по-голяма връзка с по-едрите бозайници. Заради издължените си слаби крайници, а и поради навика си да спи до шубраци, вместо да се заравя, той се свързва с антилопа. От друга страна ловните му техники, както и желаната му плячка, го сближават с мравояда.

Анализ на ДНК на това малко творение обаче демонстрира, че той е генетично обвързвано със слоновете, без значение че наподобява и се държи като гризач, изясни ръководителят на програмата за проучване на бозайниците в Академията на науките на Калифорния Джон Дембейкър.

Учените имат намерение скоро отново да посетят Намибия, за се впуснат в още по-задълбочено търсене на непознати типове, както и да научат освен това за навиците им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР