„Необходим е нов Закон за ВиК, който да защитава правото

...
„Необходим е нов Закон за ВиК, който да защитава правото
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Необходим е нов закон за ВиК

„ Необходим е нов Закон за ВиК, който да пази правото на потребителите да получават качествена услуга на стопански обоснована цена. Той би трябвало да планува ограничения за разпределяне на целева помощ за водоснабдяване на обществено слаби жители, да регламентира ясна процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато не дава отговор на нормативните условия за качество, както и да подсигурява ефикасен надзор върху активността на ВиК операторите. Ясно е, че това не може да се случи преди новия регулаторен интервал, само че работата по новия закон би трябвало да стартира. “

Това сподели омбудсманът Диана Ковачева на общественото разискване на Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, проведено в Народното събрание от Комисията по околната среда и водите.

На съвещанието бяха прегледани три оферти за ЗИД на Закона, импортирани от депутати от парламентарните групи на „ Демократична България “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме “.

Омбудсманът беше безапелационна, че ще поддържа всяко рационално предложение, което подсигурява правата и ползите на битовите консуматори.

Доц. Ковачева акцентира, че жалбите в институцията, свързани с ВиК услугите през предходната година не престават да са преди всичко пред всички останали сфери - обучение, топлоснабдяване, опазване на здравето, екологията и други

„ Остава висок броят на недоволствата, свързани с качеството на услугата или въобще неналичието на вода. На този декор изцяло разумно и безусловно резонно е необятното публичното неодобрение от годишното повишаване на цената на водата, което не води до възстановяване на услугата “, добави публичният бранител.

Пред депутатите Диана Ковачева настоя за анулация на единната цена на ВиК услуга в обособена територия.

„ Нееднократно омбудсманът е подчертавал, че методът на законодателя с единната цена при ценообразуването на ВиК услугите е непростим обществено и не е уравновесен. Не е обективен, защото в обитаемоте места от региона разноските на ВиК оператора са разнообразни. В Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 година е маркирано, че гравитачното водоснабдяване е на ниска цена и естествените условия са тези, които водят до понижаване разноските за водоснабдяване “, аргументира тезата си Ковачева.

Тя добави, че направените вложения за възстановяване качеството на обслужване също са разнообразни. По думите ѝ е заслужено цената на ВиК услугите в обособените региони, обхванати от обособената територия, да подхожда на действителните разноски за даването им.

„ КЕВР да изведе съществена базисна цена, която неотложно да се ползва при утежняване на качеството “, съобщи още Диана Ковачева.

По думите ѝ липсва процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато тя не дава отговор на нормативните условия за качество.

„ Когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели е налице несъблюдение на обвързване на ВиК оператора, заради което и цената на водата следва да бъде като за вода с непитейни качества. Цената на услугата би трябвало да дава отговор на качеството ѝ на даване “, акцентира публичният бранител и добави, че е налага се да се избегне субективната преценка, като бъде направена ясна процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато не дава отговор на нормативните условия за качество.

Омбудсманът настоя бизнес проектите да се изготвят за 3 вместо за 5 години.

„ По мотив публичното разискване на план на Указания за формиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода „ горна граница на цени “ за регулаторния интервал 2022-2026 година изложих мнение пред КЕВР, че още веднъж се приема метода за ценово контролиране „ горна граница на цени “, без да се акцентират никакви причини в поддръжка на този избор. Същият способ се ползва и през сегашния регулаторен интервал, през който сме очевидци, че качеството на даване на ВиК услугите не се е подобрило, само че това не въздейства на покачването на цените им “, сподели доцент Ковачева.

Тя подчертава, че е поискала от КЕВР да се обоснове за какво избира метода за ценово контролиране „ горна граница на цени “ и за идния регулаторен интервал.

Според нея е належащо незабавно да се направи разбор на действието на този способ. Изтъкна и, че с съображение пораждат подозрения по отношение на осъществяването на заложените индикатори за качество от ВиК операторите, в това число и на икономическата аргументираност на одобрените цени на ВиК услугите през остатъка от регулаторния интервал.

„ Очевидно не престават да съществуват проблеми, поради които бизнес проектите се утвърждават със забавяне. Освен това, не се организират ефикасни съвещания с потребителите при създаването на бизнес проектите и ценовите оферти на ВиК операторите “, уточни още Диана Ковачева.

Омбудсманът се разгласи и за ясни критерии за установяване на обществена търпимост на цената на ВиК услугите, с данни които да не са обременени с висока оптималната неточност, каквото е даже проучването „ Наблюдение на домакинските бюджети “ на Националния статистически институт (НСИ) за наличен средномесечен паричен приход на разположение от семейството по области, което регулаторът е заложил за меродавно в Указания за формиране на цените за ВиК услугите за 2022/2026 година

Диана Ковачева изиска ВиК сдруженията да не могат да калкулират в цената на услугата повече от 25% от общите загуби на вода. Тя уточни, че загубите на вода по водоснабдителната мрежа са една от главните аргументи за прекосяването към режимно водоподаване в стотици обитаеми места в страната.

В умозаключение омбудсманът обърна внимание на нуждата от ограничения за обществено подкрепяне на лица с ниски приходи при възнаграждение на водоснабдителни услуги.

„ Наложително е страната да подкрепи обществено слабите жители, като подсигурява достъпа им до вода, с цел да водят естествен и пълностоен живот. Ето за какво считам, че следва да се обсъдят и предложат ограничения за целева помощ, като да вземем за пример - финансова помощ, възбрана за спиране на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на отговорности за вода, обществена цена – по-ниски цени за избрани групи консуматори “, настоя Диана Ковачева.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР