Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката Сред

...
Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката Сред
Коментари Харесай

Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката

Недостигът на витамини и избрани субстанции въздейства на душeвността

Сред постоянно срещаните психологични патологии, които преследват актуалния човек, са: депресията, биполярното разстройство и тревогата.

Как храненето въздейства на нервната система
Невроните са виновни за основаването и предаването на импулси. За тяхното образуване тялото се нуждае от минерали и хранителни субстанции, които хората получават посредством храната. При дефицита им се трансформират скоростта на сигнала и чувствителността, появяват се нервност и унесеност или възбуденост и напрежение.

Мозъкът се нуждае от глюкоза и О2, както и от доста витамини, аминокиселини и органични съединения.

Правилната диета е един от съставените елементи на лекуването на психологичните разстройства.

Омега-3 мастни киселини
Мозъкът се нуждае от омега-3 мастни киселини всеки ден. Те обезпечават нужните процеси в кръвоносните съдове, усъвършенстват работата на кръвоносната и имунната системи.

Предотвратяват възпалението на мозъка, което предизвиква намаляване на налягането, нараснала раздразнителност и инфектиране.

Цинк
Той е част от доста медикаменти и витаминни комплекси, употребявани за лекуване на меланхолия. При диагностициране на неврози и прочувствено разстройство при пациентите се следи понижаване на тази микроклетка с 14-20% от нормата.

Съдържа се в твърдите сирена, водораслите, птичето месо и морските блага. Можете да попълните запасите от цинк, като добавите покълнало жито към храната си и като пиете чаша ароматно какао за закуска.

Витамин В12
Недостигът на хранителни субстанции отслабва нервната система, понижава успеваемостта на мозъка, причинявайки обостряне на психологичните болести. Учените са потвърдили връзката сред ниските равнища на витамин В12 и депресията при хората. Витаминът се съдържа в рибите и животинските артикули, черния дроб, гъбите.

Витамин D
Често се свързва с образуването на костната система. Всъщност витамин D въздейства на настроението, неговият недостиг предизвиква сезонна меланхолия и унесеност. Тялото се нуждае
от слънчева светлина за приемане на микроелемента. В дребни количества може да се получи от мазни морски риби, жълтък, масло.

Допълнителни добавки с витамин D се предлагат през есенния и зимния сезон. Някои страни вкараха разпореждания, позволяващи прибавянето на витамин D в питателните артикули.

Фолиан
Недостигът му може да докара до появяването на сезонно неразположение и признаци на клинична меланхолия. Яжте повече фасул и бобови растения, аспержи, портокали и фъстъци, с цел да предотвратите появяването на нервност и да увеличите жизнеността.

Йод
Ценният микроелемент взе участие в доста процеси, подкрепя работата на щитовидната жлеза. С намаляването на равнищата му в организма, производството на хормони на щитовидната жлеза понижава, а те директно въздействат на настроението и благосъстоянието. Дефицитът на йод води до утежняване на мозъчната функционалност, децата помнят по-малко образователния материал. В случай на нарушаване на хормоналния декор, човек става ревлив, приспивен с бързи промени в настроението.

Селен
Заедно с намаляването му в кръвта, равнището на някои хормони се нарушава. Токсините и свободните радикали се натрупват в тялото, което предизвиква признаци като мускулна уязвимост и податливост към неприятно въодушевление.

В случай на дефицит на селен, обогатете диетата си с морски блага, телешко, пилешко и млечни артикули.

Протеини
Разградените в червата протеини обезпечават на организма скъпи аминокиселини, които поддържат мозъчната функционалност.

Ето за какво, при влечение към невроза и биполярно разстройство, лекарите предлагат ежедневна консумация на месо и млечни артикули, сирене, яйца, гъби.

Желязо
Индийски специалисти потвърдиха, че дефицитът на желязо е причина за хиперактивното разстройство с недостиг на вниманието при дребните деца. Ниският % на микроелементи предизвиква анемия и кислороден апетит в мозъка, въздейства върху мисленето и други процеси.

Вижте още: Нежен млечен десерт по нов метод

Консумирайте месо, цвекло, елда и сок от нар.

Тези витамини и микроелементи би трябвало да бъдат включени в диетата на всеки човек. Ако сте склонни към меланхолия, психологични болести, хранете се добре и следете наличието на хранителни субстанции в кръвта посредством проби, защото дефицитът на витамини въздейства отрицателно на здравето на всеки човек.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР