От началото на годината у нас са регистрирани 7 случая

...
От началото на годината у нас са регистрирани 7 случая
Коментари Харесай

МЗ: Седем са случаите на морбили у нас от началото на годината, 3 са епидемично свързани

От началото на годината у нас са регистрирани 7 случая на морбили, доказани в Националната референтна лаборатория по морбили, паротит и рубеола към Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Това дадоха отговор от Министерство на здравеопазването на въпроси на Zdrave.net, свързани с разпространяването на инфекцията и обявените на уеб страницата на НЦЗПБ случаи във вчерашния ден.

Припомняме, през вчерашния ден Центърът, като през днешния ден стана ясно, че са доказани пет от тях.

От министерството показват, че се касае за деца на възраст сред 1 и 11 година, при 3 от които има данни за имунизация против морбили. Само едно от децата (на 1 г.) е обитавало в чужбина – идва от Англия. Към момента 5 от децата са приети в болница, в устойчиво положение.

Три от случаите са епидемиологично свързани – членове на едно семейство. Останалите нямат връзка между тях. От извършените епидемиологични изследвания няма данни за контакт с болен от морбили. Контактните са избрани и се организира здравно наблюдаване, твърдят от ведомството.

Предвид епидемиологичното разпространяване на морбили в Европа и в света, рискът от разпространяване на морбили в България е действителен, предизвестяват от Министерство на здравеопазването. От там припомнят, че следва летен сезон с интензивни пътувания и туризъм, което също ще благоприятства вноса и разпространяването на болестта у нас.

По публични данни за 2023 година обсегът с първи банкет ваксини против МПР е 91,60%, а с втори банкет – 87,40%.

Поради субоптималния резултат още в края на предходната година Министерство на здравеопазването изготви указателно писмо до БЛС, НЗОК и РЗИ за интензивно търсене на деца без извършени имунизации и тяхното навременно ваксиниране, твърдят още от здравното министерство.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР