Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще

...
Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

„ Седмица на отворените порти ” с безвъзмездни прегледи за туберкулоза ще се организира в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ в Смолян, оповестяват от болничното заведение.

В дните от 24 до 28 юни 2024 година, сред 8,00 и 15,00 часа в понеделник, сряда и четвъртък и от 13:30 часа във вторник и петък, ще се правят безвъзмездни медицински съвещания. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмо-фтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за надзор на туберкулозата, който се намира на шестия етаж над Инфекциозното поделение.

„ Инициативата ще даде опция на всеки за достъп до здравни услуги, ще увеличи публичната осведоменост във връзка с туберкулозата като метод на заразяване, рискови фактори, другите форми на болестта, лекуване, предварителна защита “, разяснява доктор Юлияна Лазарова.

При последната акция, извършена в смолянската болница в интервала 18-22 март 2024 година, минаха 58 души. От тях с риск са 52. Направени са 49 проби Манту, 15 рентгенографии на бял дроб, 7 проучвания на храчка за БК. Открити са двама с латентна туберкулозна зараза. Двама са обхванати с химиопрофилактика. Съмнителните за туберкулоза са двама, един е открит с туберкулоза.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 година съставлява 13.5 на 100 000 население, като записаните лица с туберкулоза са 881. За съпоставяне, през 2022 година техният брой е 792, като се резервира наклонността броят на мъжете да е по-голям от този на дамите.

Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 година е измежду здравните цели на Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. Навременно разкриване и вярна диагноза са измежду провокациите пред здравния бранш.

С дейностите, заложени в Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България за интервала 2021-2025 година, се цели понижаване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР