39-годишна жена, претърпяла трансплантация на яйчникова тъкан, стана първата жена

...
39-годишна жена, претърпяла трансплантация на яйчникова тъкан, стана първата жена
Коментари Харесай

Гърция: 39-годишна жена роди здраво дете след трансплантация на яйчникова тъкан

39-годишна жена, претърпяла трансплантация на яйчникова тъкан, стана първата жена в Гърция, която роди здравно момченце, заяви еKathimerini.com.

Бебето е родено с цезарово сечение и е с тегло 3,020 кг. Майката Ирини Кока е диагностицирана с Ходжкинов лимфом преди 16 години и е лекувана с химиотерапия и лъчетерапия.

През 2013 година болестта й дава рецидив, заради което тя прибягва до криоконсервация на яйчникова тъкан, с цел да отбрана фертилитета си, преди да продължи с предписаното лекуване.

„ За първи път в гръцката история бременност и раждане на крепко дете бяха реализирани след трансплантация на яйчникова тъкан “, разяснява доктор Константинос Пантос, доктор на Ирини и общоприет секретар на Гръцкото сдружение по репродуктивна медицина.

„ Днес науката ни разрешава да преодоляваме от ден на ден и повече трудности. С този способ са родени 210 деца в интернационален проект, като първото е било през 2004 година Нивото на постигнатите бременности е изцяло съпоставимо с равнищата, реализирани посредством други IVF способи, а ражданията също минават сполучливо, сходно на ражданията на деца, заченати по натурален път или след IVF “, добави той.

„ Моята най-голяма фантазия се сбъдна. Борих се и съумях, благодарение на медицинския екип, да печеля най-големия подарък в живота си, моето момченце. Бих желала да кажа на всички дами, които минават през нещо сходно като мен, че си коства да опитат “, показа Ирини.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР