Недекларирани приходи от онлайн търговия за над 10 милиона лева

...
Недекларирани приходи от онлайн търговия за над 10 милиона лева
Коментари Харесай

Данъчните в Бургас разкриха недекларирани сделки за 10 милиона лева в интернет

Недекларирани доходи от онлайн търговия за над 10 милиона лв. са разкрили единствено за първите пет месеца на годината ревизорите от Национална агенция за приходите Бургас. Приключените за този интервал 27 ревизионни производства са открили директна вреда за бюджета, надхвърляща един милион лв.. За предходната година откритите от приходното ведомство в морския град недекларирани доходи от покупко-продажби през интернет са за близо 190 милиона лв., като по този метод са били направени опити за неплащане на дължими налози за към 19 милиона лв..

От Национална агенция за приходите Бургас припомнят, че приходите от онлайн търговия подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани. Данъчните прецизират, че онлайн търговията от позиция на данъчното законодателство и за задачите на облагането не се разграничава всъщност и се приема като продажба на стока или услуга от елементарен общоприет магазин. Освободени от облагане са само продажбите на персонални движимости, които са закупени за персонално прилагане, а не за да бъдат продадени или да бъдат употребявани в произвеждане на други движимости, предопределени за продажба и осъществяване на облага.

„ Онлайн извършването на покупки отбелязва взрив, това е най-динамично и бързо разрастващата се сфера, в която се акумулират милиарди обороти, няма по какъв начин тези процеси да бъдат отвън нашия фокус. Следим деликатно покупко-продажбите през интернет, разполагаме с нужната информация за извършващите се разнообразни типове заплащания, задачата ни е приходите да бъдат на ярко и онлайн търговците да заплащат дължимите налози, нищо повече “, разяснява шефът на Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас Татяна Кънчева. От Национална агенция за приходите Бургас допълват, че при опити за измами и заобикаляне на данъчното законодателство в изключително огромни размери, информацията, открита от ревизионните производства, се дава на прокуратурата. В един от тези случаи, при импорт на стока от Китай и осъществени продажби на територията на страната, са открити близо 40000 колета с натрапен платеж за към 800 хиляди лв. доходи без подаване на данъчна декларация и без възнаграждение на какъвто и да е налог.

Националната организация за приходите организира и особено ориентирани по едно и също време и към потребителите, и към онлайн търговците осведомителни акции по отношение на облагането и отговорностите при този тип покупко-продажби. На уеб страницата на приходното ведомство https://nra.bg/wps/portal/nra/fiskalni-ustroystva-supto-i-e-magazini/page.turgovia-v-internet-i-e-magazini е поместена подробна информация и съответни образци по отношение на търговията през интернет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР