Ако България има безценно съкровище – това е българската азбука,

...
Ако България има безценно съкровище – това е българската азбука,
Коментари Харесай

Димитър Николов: Честит празник на българската азбука, просвета и култура, бургазлии!

Ако България има скъпо богатство – това е българската писменост, която честваме през днешния ден, акцентира Николов

24 май е най-тържественият и блестящ ден, който е запазил в себе си оня възрожденски дух и жар, характерен единствено на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни би трябвало лично четмо и писмо, което да ни сплоти и направи още по-силни, още по-достойни и горди измежду другите нации, е еманация на вековната българска държавност. Това написа в обръщението си към бургаските просветители кметът Димитър Николов.

" Уважаеми преподаватели, учители и възпитаници,

Уважаеми поети, писатели, учени, просветни и културни дейци,

Скъпи бургазлии,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност! Честит 24 май! За нас, българите, това е най-истинският и най-съкровеният празник в календара. Празник, който ни е съхранил през вековете като народ със лична книжовност и просвета, дал четмо и писмо на доста други славянски нации.

Всеки от нас си спомня знамената и фанфарите, известяващи че е пристигнал 24 май! Затова за нас е повече от традиция почитането на най-българския празник с балони, цветя и венци, с музика и обичания химн: „ Върви народе, възродени! “.

24 май е най-тържественият и блестящ ден, който е запазил в себе си оня възрожденски дух и жар, характерен единствено на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни би трябвало лично четмо и писмо, което да ни сплоти и направи още по-силни, още по-достойни и горди измежду другите нации, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и просветеност. С този безспорен факт, ние се нареждаме измежду дребното нации в Европа, съдействали за развиването на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката следа, която сме оставили тогава.

Ние, българите, имаме състоятелен мотив за празнуване на този ден, тъй като помним първите просветители и делото им, тъй като знаем през какъв брой тежки тествания и гонения са минали, с цел да оцелее Словото. И в случай че България има скъпо богатство – това е българската писменост, която честваме през днешния ден!

Предците и будителите ни са съхранили непокътнати буквите, езикът и културата ни, с цел да ги предадат на нас. Сега е наш ред ние да ги пазим и предаваме нататък.

И през днешния ден, ние имаме просветители и правилни следовници на святото дело на братята Кирил и Методий, това сте Вие – бургаските учители, възпитаници, писатели, художници, актьори, музиканти, читалищни, библиотечни, научни, музейни дейци и публицисти. Гордеем се с вашите достижения и дано те получават почитание и благодарност. Продължавайте с горделивост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на създатели и гении. Защото всички ние сме длъжни да опазим чистотата на езика и святото книжовно дело.

На този ярък ден, ви поисквам да сте здрави и постоянно да имате самочувствието на народ, който заема справедливо и почтено своето място на картата на Европа и света!

Честит празник на българската писменост!

Честит празник на българската култура и просвета!

Честит 24 май, бургазлии! "

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР