Небезизвестната дизайнерка от миналия век Коко Шанел е била шпионка

...
Небезизвестната дизайнерка от миналия век Коко Шанел е била шпионка
Коментари Харесай

Коко Шанел е шпионирала за нацистите по време на войната

Небезизвестната дизайнерка от предишния век Коко Шанел е била шпионка на нацистите през Втората международна война. Това стана ясно от нов документален филм, излъчен във Франция.

Шанел е била част от Абвер - тайното военно разузнаване на Адолф Хитлер с кодовото име Уестминстър съгласно документалния филм Сянка на подозрение, излъчен по телевизия Франс 3.

Дизайнерката е шпионирала за нацистите, тъй като се е надява да си върне бизнеса за парфюми, които продавала на еврейски фамилии.

Нацистките закони, които забранявали на евреите да развиват бизнес активност, били много преференциални за Шанел, която желала работата си назад.

Някои френски учени споделят, че съществуват безспорни доказателства, подкрепящи изказванието, че Коко Шанел е била нацистка шпионка. Това се твърди и за певиците Едит Пиаф, Морис Шовалие, както и драматургът Саша Гитри.

Документалният филм показва и тези известни в предишното персони като подкрепящи нацисткия режим през Втората международна война.

Лентата Сянка на подозрение изрично опонира на формалните сведения, които настояват, че всички френски звезди са се включили към Съпротивата и са бойкотирали окупацията на немците.

Историците във Франция обаче не се съгласяват с нито едно от мненията на кино лентата.

 Шанел

Във кино лентата се споделя по какъв начин Коко Шанел е почнала да работи за нацистите през 1940 година, откакто се е разпаднала френската войска. По това време дизайнерката е живеела в Париж и е била отседнала в Риц – хотелът, който е употребен от нацистите за щаб квартира на военно-въздушни сили Луфтвафе.

Шанел е имала интимна връзка с висшия офицер от Гестапо барон Ханс Гюнтер декор Динклаге. Той я среща с огромна част от нацистките ръководители във френската столица.

Дизайнерката е изпратена през 1943 година в Мадрид, където употребила остарялото си другарство Уинстън Чърчил в опит да реализира помирение със стачкуващите английски бойци.

Кодовото име на Шанел е било Уестминстър поради нейна спекулация с херцога на Уестминстър през 1920 година, а формалният ѝ номер в архива на Абвер бил F-7124.

Според водещия историк на кино лентата Франк Феран Коко Шанел е шпионирала за немците, тъй като е желала да върне бизнеса си с парфюми.

Що се отнася до останалите френски звезди, историкът признава, че нито за Един Пиаф, нито за Морис Шовалие има съответни доказателства, че са шпионирали за нацистите, само че е доста недоверчив фактът, че по време на окупацията кариерите им са процъфтявали.

Във кино лентата се твърди, че управляващите във Франция след войната скрили досиетата на известните французи и им измисли връзки със Съпротивата, с цел да не разрушат репутацията им след края на войната.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР