Не трябва да си имате вземане-даване с гневна гъска. Не

...
Не трябва да си имате вземане-даване с гневна гъска. Не
Коментари Харесай

Проверка на факти: Имат ли гъските зъби?

Не би трябвало да си имате алъш-вериш с гневна гъска. Не инцидентно в някои елементи на света тези едри птици извършват ролята на пазачи на домове и ферми. От надалеч може и да не ви се костват изключително рискови, само че почакайте да видите зъбите им от близко и бързо ще измененията мнението си.

Всъщност зъби ли са това в реалност? Какво съставляват тези бодливи аксесоари, ситуирани и върху самия език, от какво са основани и какво еволюционно преимущество носят?

Имат ли гъските зъби?

Макар и видимо тези бодливи шипове да наподобяват и да действат като зъби, те не попадат под тази категория поради материала, от който са построени.

„ Колкото и необичайно да наподобява, гъските не разполагат със зъби в общоприетия смисъл на думата – споделя Ванеса Амарал-Роджърс от RSPB пред IFLScience. – Зъбите са построени от гланц, а тези структури, наподобяващи шипове – от хрущяли, известни като томия. “

Т.нар. зъби на гъската са подредени по краищата на езика и работят в тандем с човката при срязването на разнообразни неща. Някои гъски даже имат шипове в задната част на езика – с помощта на тях храната, която се пробват да обхванат, не може да бъде повърната.

„ Назъбените издатини са част от човката и езика, само че извършват функционалността на общоприетите зъби – споделя Амарал-Роджърс. – Освен това са доста остри. “

За какво служат?

Хрущялът по езика и човката може и да не съставлява зъб в цялостния смисъл на думата, само че извършва същата роля.

„ Гъските ядат най-различна твърда храна – продължава Амарал-Роджърс. – Чрез томията по човките и езика те откъсват и издърпват корени, стебла, треви и водни растения от земята. „ Зъбите “ по езика зграбчват крепко и по-малките бозайници и инсекти. “

Други типове имат ли зъби като тези на гъската?

Накратко – да. При доста други птици „ морфологията на езика се е развила в следствие от конвергентна еволюция и е обвързвана с питателните привички на типа. Патиците, гъските и лебедите имат сходни хрущяли, които им разрешават да задържат и раздират растителността. “ Томията при другите типове обаче е малко по-различна. Така да вземем за пример някои птици, които се хранят с риба, имат шипове, които покриват целия им език.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР