Не поставяйте условия, а покажете първо какво можетеЗа повечето компании

...
Не поставяйте условия, а покажете първо какво можетеЗа повечето компании
Коментари Харесай

Намиране на първа работа: съвети за начинаещи програмисти

Не поставяйте условия, а покажете първо какво можете

За множеството компании наемането на претендент без опит значи инвестиция в неговото развиване, точно по тази причина този млад експерт би трябвало да покаже, че сходна инвестиция си заслужава

Когато става дума за търсене на работа, нормално поражда остарялата алтернатива, обвързвана с яйцето и кокошката и кое от тях е първо: работодателите нормално търсят хора с опит, а търсещите работа имат потребност от опит, с цел да си намерят работа.

Софтуерният отрасъл не прави изключение и единственият метод да се позволи тази алтернатива е претендентите да предложат качества и преимущества, с които в действителност да впечатлят един предстоящ шеф.

Какви са тези преимущества?

Отговорът е напълно елементарен – претенденти с в действителност положителни теоретични знания, доста положително притежаване на непознати езици (английският е задължителен), на практика умения в разнообразни други области, хора, които са интелигентни, старателни и амбициозни и които могат да допринесат с реформаторски хрумвания, имат доста по-големи шансове.

За множеството компании наемането на претендент без опит значи инвестиция в неговото развиване, точно по тази причина този млад експерт би трябвало да покаже, че сходна инвестиция си заслужава.

„ Основната цел, заради която работодателите провеждат ИТ курсове, стажове и обучителни стратегии, е да открият нови надарени фрагменти и да ги отсеят на фона на несъответствуващите претенденти. Те влагат, да кажем – хиляда лв. в обещаващ човек, с цел да завоюват доста повече в дълготраен проект ”, разяснява Денис Юхно, изпълнителен шеф на DataArt България.

Опитът на компанията демонстрира, че сходна инвестиция сигурно си заслужава. „ Има случаи, в които експерт със забележителен предходен опит може да се окаже некадърен да се приспособява към изменящата се динамичност на пазара. Освен това, когато претендентът е нов в промишлеността, е доста по-лесно да се приготви по този начин, че да бъде подобаващ за актуалните и бъдещите потребности на компанията ”, споделя Юхно.

Как се дефинира цената на един претендент за работа?

На пазара на труда работят същите правила, както при търговията – цената се дефинира съгласно търсенето и предлагането, както и съгласно качеството на услугата (в случая – уменията на кандидата). Един новак програмист може да изиска мечтаната от него заплата или да одобри финансовите условия, които са авансово избрани от бъдещия шеф. Практиката демонстрира, че при хората с нищожен опит е годно по-скоро второто, отбелязва Денис Юхно.

От друга страна е значимо работодателите да не подценяват начинаещия чиновник и да премислят възнаграждението му, когато той стартира да натрупва опит. Ако да вземем за пример младши (junior) програмист прочете статистика, че междинната заплата за сходна позиция е 1400 лева, а той получава 800 лева, сюжетите нормално са два – или да изиска покачване, или да стартира да си търси нова и по-добре платена работа, в случай че сходно покачване му бъде отказано.

Именно по тази причина пазарът на труда работи като затворена екосистема, при която би трябвало да се вземат поради редица фактори, а заплащането е единствено едно от тях, споделя Юхно.

„ Когато претендентът е нов в промишлеността, е доста по-лесно да се приготви по този начин, че да бъде подобаващ за актуалните и бъдещите потребности на компанията ”, споделя Денис Юхно, изпълнителен шеф на DataArt България

Когато приказваме обаче за висококвалифицирани софтуерни специалисти с богат опит и умения, въпросът, обвързван със заплащането, за множеството компании придобива напълно друг смисъл. В този случай претендентът бива нает не толкоз, с цел да понижи разноските на компанията, а с цел да увеличи качеството и да понижи рисковете.

Секторът на осведомителните технологии се разграничава от други сегменти най-много по следните индикатори:

Кои обаче са факторите, които биха улеснили кариерното развиване на един прохождащ програмист и биха му помогнали да откри своето първо работно място? Със сигурност описът е дълъг, само че има някои съществени неща, които оказват значително значение и с които е добре да се съобразите. Ето някои от тях:

1.Изберете професионално направление и съответна технология

Как да изберем кариерното направление в региона на ИТ, когато нямаме опит в ИТ? Можете да потърсите работа, която има нещо общо с предходната ви работа, само че с ИТ устременост – да вземем за пример да се прехвърлите от управител продажби към експерт по продажбите в ИТ бранша или от управител на плана до управител на ИТ планове. Все по-често хора, осъществени в друга специалност, вземат решение да се преквалифицират, а практиката демонстрира, че това е изцяло постижимо.

Що се касае до избора на технология, тук има два разновидността – да се насочите към известна такава или да се специализирате в по-нишова. „ И двата сюжета имат, както плюсове, по този начин и минуси. В единия случай, избирайки известна технология, бъдещите експерти ще се конкурират с огромен брой хора. Ако изберат по-малко известен програмен език, може доста да понижат възможностите си за намиране на работа ”, разяснява изпълнителният шеф на DataArt България.

Други фактори, които въздействат на сходен избор, са:

Според множеството специалисти, лишава доста по-малко време усвояването на технологии като HTML, CSS, WordPress, в сравнение с Java или C #, тъй че всеки самичък би трябвало да реши времето и опциите си.

2.Запишете се на подобаващи курсове и образования

Със сигурност една от водещите стъпки е да запишете подобаващи курсове, с които да натрупате знания, изключително в случай че нямате никакъв опит. Вече съществуват доста такива (както платени, по този начин и безплатни) и е положително начало, с което да разберете дали въобще програмирането е вашата сфера. Ако елементарно асимилирате наученото и успявате да надграждате, с повече старания и самообладание развиването е изцяло постижимо.

3.Бъдете реалисти във връзка с интервютата

„ Много постоянно начинаещите програмисти живеят с концепцията, че нещата ще се случат бързо и незабавно. Понякога в действителност е по този начин, само че от време на време е нужно време, с цел да намерят своята първа работа и даже могат да получат поредност от отводи ”, разяснява Денис Юхно.

Според него е добра концепция претендентите да одобряват първото си предложение за работа, даже и изискванията да не са изключително положителни, защото това е техният билет за по-нататъшен професионален напредък. „ Ученето в продължение на месеци вкъщи няма да помогне обективно да прецените дълбочината на своите умения и познания и – най-важното, да натрупате опит в действителния работен развой ”, добавя той.

4.Изграждайте контакти и промотирайте себе си

Важно е да навлезете в средата, в която желаете да се развивате. За задачата започнете да проучвате какви софтуерни общности има, какви курсове и семинари провеждат фирмите и по какъв начин да презентирате себе си.

Опишете в своя LinkedIn  профил курсовете, през които сте минали, технологиите, които ползвате, актуализирайте статуса си на „ Looking for a job ”. Можете да намерите разнообразни Фейсбук групи, към които да се присъедините, гледайте видеоуроци в YouTube и интензивно комуникирайте с хора, които са в тази сфера и могат да ви оказват помощ със препоръки, познания и рекомендации.

Различните събития и конференции също могат да са ви доста потребни, нерядко точно там може да се запознаете с подобаващи хора, да научите потребни неща и да намерите работа или стаж.

Други потребни препоръки за начинаещи програмисти:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР