Не е новина, че Йеттел“ и А1 са вкарали жалби

...
Не е новина, че Йеттел“ и А1 са вкарали жалби
Коментари Харесай

Само в Narod.bg: Брюксел реже сделката на Спас Русев за „Булсатком“, ГД „Конкуренция“ проваля корупционен план за €30 милиона

Не е вест, че „ Йеттел “ и А1 са вкарали тъжби против договорката на Спас Русев с „ Булсатком “. Narod.bg, обаче, има вест – поради пазарен дял на United Group, компанията на сръбския милиардер Драган Шолак, която има „ Виваком “ и която финансира договорката на перничанина Русев, жалбите би трябвало да се прегледат от Главна дирекция „ Конкуренция “ в Брюксел, а не Юлия Ненкова, майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, която го играе ръководител на Комисията за защита на конкуренцията.

А Брюксел номерата на Спас Русев, Драган Шолак и техните приятели просто няма да минат. Затова и с съображение се чака Групово дело „ Конкуренция “, която дава отговор за политиките на Европейската комисия в региона на конкуренцията и антитръстовото законодателство, да забрани продажбата на „ Булсатком “ на Спас Русев с дълг от Драган Шолак.

Както Narod.bg пръв разкри, групичка към Русев и Шолак има проект за препродажбата на тв оператора на „ Йеттел “ с помощ от топ управител в телекома, посредством която чешката компания PPFGroup, притежател на мобилния оператор и bTV, да придобие „ Булсатком “ против 30 000 000 евро облага за перничанина, сърбина и техните сподвижници при уреждането на договорката.

Твърди се, че в заверата вземат участие Марек Слачик, изпълнителен шеф на PPF Telecom Group за Централна и Източна Европа, и близката му Михаела Калайджиева – близначката на Гергана Паси, която работи в пресцентъра на „ Йеттел “.

Вече стана ясно, че у нас Комисия за защита на конкуренцията започва инспекция по придобиването на “Булсатком ” от Спас Русев. Изненадващо преди седмици стана ясно, че United Group, притежател на „ Виваком “ е осигурила 127 млн. евро заем на перничанина за придобиването на най-големия снабдител на телевизия.

Проверката е по сигнал на два от телекомите

Комисията се задейства след постъпили сигнали от другите два телекома – “Йеттел България ” и “А1 България ” ЕАД. В тях се твърди, че предприемачът Спас Русев персонално или посредством сдружението си Viva Corporate Bulgaria ( “Вива Корпорейт България ” ЕООД) през септември тази година е придобил надзор върху “Булсатком ” ЕООД посредством договорка, по силата на която е придобил най-малко 75% от капитала на Булсатком Инвестмънт Лимитид, Англия (дружество, едноличен притежател на капитала на Булсатком).

Уточнява се, че сходна информация за договорката се съдържа и в голям брой медийни изявления – Narod.bg, “Капитал ”, “Медиапул ”, “Дневник ” и други

„ Комисията за защита на конкуренцията образува произвеждане за определяне на вероятно осъществено нарушаване по член 24, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Вива Корпорейт България ” ЕООД за придобиването на надзор върху Булсатком Инвестмънт Лимитид, респективно върху „ Булсатком “ ЕООД “, показват от комисията.

Цитираният от ведомството текст гласи, че концентрациите подлежат на наложително авансово известяван пред комисията, в случай че сумата от общите обороти на всички предприятия – участници в концентрацията на територията на Република България през миналата финансова година, надвишава 25 млн. лева

Заем за договорката от притежателя на “Виваком ”

В началото на декември стана ясно, че притежателят на Vivacom United Group („ Юнайтед груп “) e дал заем от 127 млн. евро на сдружението на бизнесмена Спас Русев, с цел да завърши договорката по придобиването на третия телеком в страната – Bulsatcom. Данните изскочиха от презентация за финансовите резултати на United Group за деветмесечието на 2022 година.

Реклама

Заемът е провиснал на сдружението на Русев – Viva Corporate Bulgaria („ Вива Корпорейт България “). Любопитен подробност е, че против част от предоставените средства United Group ще получи непосредствено част от активите на “Булсатком ” – мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде изработен така наречен „ противоположен лизинг “, т.е. „ Булсатком “ ще я продаде на „ Юнайтед груп “ и незабавно по-късно ще я наеме още веднъж да я употребява.

Реално Спас Русев ще остане да оперира посредством сдружението си Viva Corporate Bulgaria – сателитната телевизия на Bulsatcom, която има най-вече клиенти в чужбина.

Във въпросната презентация за 9-месечието непосредствено се показва, че United Group e осигурила през септември 2022 заем от 127 милиона евро на Viva Corporate Sarl за придобиването на „ Булсатком “ ЕООД – третият телеком в България.

Впоследствие, на 25 ноември 2022 заемът е провиснал от United Group, която против парите си прихваща упоменатите активи на „ Булсатком “. За 3 млн. евро от сумата United Group получава мобилните станции на „ Булсатком “, а за още 87 млн. евро предплащане покупката на оптичната мрежа на Булсатком, която с противоположен лизинг отдава още веднъж на „ Булсатком “.

Уточнява се, че останалите 37 милиона евро от заема се чака сдружението на Русев да върне на United Group посредством рефинансирани от търговски банки в идващите месеци, развой който интензивно се води от получателя на заема Viva Corporate Sarl.

През август тази година Русев излезе от Надзорния съвет на БТК, а заемът за тази договорка му е провиснал през септември.

В презентацията си от United Group показват още, че с помощта на сполучливото делене на мобилните кули в настрана поделение, компанията се възползва от опцията да обогати мобилното си портфолио в България посредством придобиването на спомагателни 148 мобилни кули. Повечето от тях ще бъдат употребявани от Vivacom като главен наемател. Това действително са междуфирмени връзки сред сдружения на United Group, което оперира мобилните кули и Vivacom.

В презентацията е конкретизирано, че придобиването на мобилните кули не изисква утвърждението на българските регулатори в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От United Group считат, че и придобиването на оптичната мрежа не би трябвало да предстои на утвърждение от българските регулатори, защото това ще се случи посредством механизма на противоположния лизинг. Обратният лизинг е съглашение, при което компанията, която продава актив в тази ситуация „ Булсатком “, може да наеме назад същия актив от купувача – „ Юнайтед груп “ и да продължи да го употребява.

Смени в „ Булсатком “

Междувременно в четвъртък стана ясно, че са направени смени на върха на най-големия сателитен тв оператор „ Булсатком “ след пазаруването му от бизнесмена Спас Русев.

С завършването на договорката с Viva Corporate Bulgaria („ Вива Корпорейт България “) досегашният шеф на „ Булсатком “ Станислав Георгиев напуща компанията, а на мястото му е назначен Петър Ризов.

Той има над 25 години опит в ръководството на български и интернационалните компании в областта на бързооборотните артикули, телекомуникациите и финансите. Завършил е право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и ЕMBA в Американския университет в България. На неговия опит ще се разчита за развиването на компанията и реализиране на постоянен растеж в продажбите на ТВ услуги и интернет.

„ Амбицията ми е освен да следим пулса на феновете, само че и да сътворяваме и развиваме нови аудитории посредством фокусирано и персонализирано наличие. Ще заложа на последователност във връзка с положителните начинания и дела, зад които компанията застана в последните години, само че и ще работя за повишение равнището на софтуерните услуги, както и стимулиране на взаимоотношенията ни с клиентите и сътрудниците на „ Булсатком “, декларира новият шеф в прессъобщението.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР