Посланието беше много ясно – България ще помага, когато й

...
Посланието беше много ясно – България ще помага, когато й
Коментари Харесай

Екатерина Захариева удивена от вълната негативни публикации в Скопие след визитата на Зоран Заев у нас

Посланието беше доста ясно – България ще оказва помощ, когато й се потърси помощ. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „ Тази заран “ по bTV по отношение на визитата на македонския министър председател Зоран Заев у нас.

„ Беше историческо посещаване освен тъй като 2013 година министър председателят е бил в България. Сега беше на високо равнище. 2 дни беше тук, имаше срещи с президент, министър председател, министри. Над 175 са отрицателните изявления за България до през вчерашния ден на обяд. Не мога да схвана за какво. Беше обещано обръщение, че Македония желае да въври по пътя на европейската интеграция. Това ли е отрицателното тук? Какво докара 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата министър председатели е да честваме дружно историята си. Това е европейският метод “, съобщи Захариева.

По думите й никой не отхвърля, че имаме обща история с Македония. „ Договорът за добросъседство е алегоричен, не непълен. Това, което направиха двамата министър председатели е още по-символично. Ангажиментът дружно да честваме други исторически дати, които свързват двете страни. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не желаеме нищо по-различно от това, което имаме в контракти с други страни. Няколко са нещата – общата история, македонският език, който е според Конституцията. Никой не отхвърля тяхната еднаквост. Това е обръщение към техните жители. Малко повече самочувствие. За страдание, няма да им е елементарно “, разяснява вицепремиерът.

За произходът на българската писменост и изказванието на съветския президент Владимир Путин, че тя идва от македонските земи, Захариева съобщи, че това са неуместни неща. „ Неслучайно министър председателят отхвърли да одобри Карпов. Имаме ли интерес още 26 години да продължаваме по същия метод? В Русия пишат на кирилица. Как да се изключва приносът на България? Не мисля, че и Зоран Заев го изключи. Ясно е кой е основал глаголицата и от къде е тръгнала кирилицата. Имаме самочувствие и не мислим, че някой може да оспори приноса на България във връзка с кирилицата “, акцентира тя, представена от " Фокус ".

Във връзка с отправената покана от страна на президента Румен Радев към съветския президент Владимир Путин да посети България на 3 март, Екатерина Захариева уточни, че Радев има право да го кани. „ Не знам дали има формален отговор. Ако Путин пристигна, ще го посрещнем. Това са си диалози сред президенти. Аз не съм била на този диалог “, добави тя. Попитана дали от президентската администрация на Росен Плевнелиев е била отправяна сходна покана към Путин, Захариева посочи, че не е отправяна такава от страна на президента Плевнелиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР