Най-радичковият месец от годината - януари, по традиция ще бъде

...
Най-радичковият месец от годината - януари, по традиция ще бъде
Коментари Харесай

Януари пак е месецът на Радичков

Най- " радичковият " месец от годината - януари, по традиция ще бъде маркиран с редица събития, отдадени на Йордан Радичков (24 октомври 1929 - 21 януари 2004 г.). Разбира се, деянията ще бъдат съобразени с пандемията и невъзможността за събиране на огромни групи хора дружно. 

От през днешния ден на платформата  може да се гледа със свободен достъп от целия свят документалният филм „ Черказки летописи “. Своеобразният портрет на създателя, основан от режисьора Димитър Петков, показва Радичков в откровени диалози за неговото творчество, за българския спектакъл и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Продукцията ще бъде налична онлайн по всяко време до края на месеца за всички фенове на създателя в България и отвън страната.

„ Всичко, което съм написал – в прозаичност, за спектакъл или за кино, това е един периметър от 7-8 километра. В него са три села, две дребни реки, няколко варници – има каменни кариери, където се добива варовик за тях. Там са двете учебни заведения, в които съм учил – отделенията и прогимназията, там са сватбите, Коледите, зимите са минавали там, вълчите вървища... Ако зная нещо за света, го зная от този дребен периметър “, споделя огромният български публицист за своите музи.

Пак днес във вечерното предаване „ Аларма “ на БНР, стратегия „ Христо Ботев “, ще бъде излъчен един загубен до неотдавна аудио запис с гласа на Радичков. Със записа ставаме част от среща на читатели с писателя някъде из България при започване на 90-те години, в която Радичков приказва за креативния си път, измененията в актуалния свят, мястото на индивида в него и какво сме изгубили и запазили от „ старовремските времена “.

Междувременно феновете на неговото творчество вече могат да намерят в книжарниците 11-и том от събраните съчинения на създателя (изд. " Нике " берко). Той представя допълнено издание на изявленията с Йордан Радичков от началото на 60-те доникъде на 90-те години и събира всички диалози за малкия екран и печата, както и фотоси от живота на мъдреца от Калиманица. Отговорите на всевъзможните въпроси идват постоянно поднесни с известното възприятие за комизъм на създателя и огромната му обич към индивида.  “Познавах едного, той не бе интервюиран и би трябвало да Ви кажа, че беше нищо човек. Добре, но един ден му излезе шансът, интервюираха го и откакто го интервюираха, той доста се издигна и стана забележителен човек. ”

В тези диалози с журналисти Радичков размишлява за детството си, фамилията си, фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната си страна. От своя страна събеседниците споделят, че „ с цел да интервюираш Йордан Радичков, се желае огромен кураж и несъмнено немалка доза лековерие. “ 

Съставителството на тома е на починалата проф. Мария Младенова, която до последно работеше върху книгата и авторския си коментар на интервютата. Нейно дело е изключителният труд „ Йордан Радичков. Биоблиография “, който събира изчерпателно всички изявления на създателя в страната и оттатък граница. Том номер 11 от събраните съчинения на Йордан Радичков е оповестен с недовършен коментар от проф. Младенова.

За край на събитията и на Месеца на Радичков, община Берковица ще разгласи публично второто издание на конкурс за най-хубав алманах с разкази на името на Йордан Радичков. Тя бе учредена в края на 2019 година и наскоро бе присъдена за пръв път. Първият ѝ лауреат е Деян Енев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР