Проучване от 90-те години на миналия век, публикувано в сп.

...
Проучване от 90-те години на миналия век, публикувано в сп.
Коментари Харесай

Класиката е модерна: класическата музика „се разбира” с мозъка

Проучване от 90-те години на предишния век, оповестено в сп. Nature, показва, че единствено след 10 минути слушане на музика от Моцарт, участниците в опита са посочили доста по-добро пространствено мислене, в сравнение с групата, слушала музика за релакс, или тези, останали 10 минути в тишина. Същевременно, многочислени опити потвърждават удобното въздействие на класическата музика върху пациенти с Алцхаймер.

Многобрайни опити водят до заключението, че слушането на класическа музика или ученето да се свири на инструмент води до по-високи оценки в учебно заведение и забавя когнитивния спад. Експериментално е потвърдено, че при слушането на класическа музика мозъчните функционалности скачат с 50%.

Според доктор Майкъл Тримбъл, професор по неврология и невропсихиатрия в Лондонския академични лицей, деликатно подбрани типичен музикални пиеси въздействат положиелно на пациенти с епилепсия. Мета-проучване, оповестено в Interdisciplinary Science Reviews през 2022 година, демонстрира изключителната успеваемост на антиепилептичния резултат на две клавирни сонати от Моцарт (K448 и K545). Слушането им е понижило доста...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР