Най-малко едно високопоставено длъжностно лице в държавната фирма Булгаргаз ще

...
Най-малко едно високопоставено длъжностно лице в държавната фирма Булгаргаз ще
Коментари Харесай

Рашков очаква поне един обвинен шеф на Булгаргаз

Най-малко едно високопоставено длъжностно лице в държавната компания " Булгаргаз " ще бъде привлечено към наказателна отговорност поради газовата рецесия, разгласи вътрешният министър Бойко Рашков след съвещанието на Министерския съвет, на което е бил обсъждан отчет на службите, обвързван с държавния газов снабдител. Той не заяви името на индивида, само че на въпрос дали това е някогашният шеф Николай Павлов министърът отговори: " Приближавате се до истината ".

" " Булгаргаз " е държавна компания, която посредством своите дейности и решения е съдействала за цените на газа, което дава отрицателно отношение за бизнеса и потребителите. Компетентните държавни управляващи не могат да стоят безучастно и да следят. Затова интензивно започнахме да изясняваме какви са обстоятелствата - дали са породени от интернационална обстановка или от дейности вътре в страната от избрани лица. Реализирани са облаги, които в случай че не бяха осъществени, нямаше да има това фрапантно повишаване ", съобщи Бойко Рашков.

В понеделник министър председателят Кирил Петков разгласи, че чака в околните дни да бъдат повдигнати обвинявания на освободеното управление на държавния газов снабдител " Булгаргаз ". Петков разясни, че управлението е било освободено незабавно откакто резултатите от инспекция са посочили, че е било допустимо от Азербайджан да бъде импортирано цялото контрактувано количество газ - 1 милиарда куб. м за година, който е доста по-евтин от съветския, само че това не е било направено с " оправданието ", че не е подготвена газовата връзка с Гърция, по която по проект трябваше да стане доставката.

" Смяната на управлението на " Булгаргаз " беше наложителна. Надявам се с новото управление на Булгаргаз и КЕВР разговорът да е още по-конструктивен. Стига толкоз крайният консуматор е плащал за нечии непознати неточности ", разяснява министър председателят Кирил Петков през вчерашния ден в Министерския съвет. Имаме нов дълг, който е действително 4 милиарда, а не 7, другото е за дълг, който изтича. Този дълг финансира недостиг, който отива за спомагателни вложения, сподели още министър председателят Кирил Петков.

Председателят на КЕВР Иван Иванов опроверга изявлението на премиера, че новоназначеното управление на " Булгаргаз " е понижило цената на газа с 18%. " В качеството си към момента на ръководител на КЕВР категорично наблягам, че заявката за цената на природния газ, импортирано на 1 февруари 2022 година в деловодството на комисията, е подписано от упълномощено лице от досегашния ръб на " Булгаргаз " ЕАД, защото новият ръб към момента не е вписан в Търговския указател на Агенцията по вписванията ", написа Иванов във фейсбук.

Другата значима инспекция, която се прави от Министерство на вътрешните работи, е за обекта ПАВЕЦ " Чаира " под " Белмекен ", чието главно предопределение е да работи през пиковите часове в денонощието, с цел да се балансира енергийната система. " Този обект постепенно е бил унищожаван през годините. Имаме ориентировка кой е субектът, в чиято изгода са породени вреди на този енергоизточник ", разяснява Рашков. Той разкри, че има формирано досъдебно произвеждане и във връзка с Комисията за енергийно и водно контролиране.

Междувременно Съдът на Европейски Съюз отхвърли тъжба на Полша против съглашението сред Европейската комисия и " Газпром " за понижаване на цените на газа за осем европейски страни, измежду които и България. Варшава искаше съглашението, подписано през 2018 година сред Брюксел и съветската държавна газова компания, да бъде разтрогнато като незадоволително преференциално и подписано в нарушаване на европейските правила. Магистратите обаче отхвърлиха като неоснователни изказванията за позволени процесуални и материални неточности при договарянето с " Газпром ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР