Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са

...
Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Десетки културни забележителности в Украйна са унищожени

Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни здания и музеи са развалени по време на съветската инвазия в страната. Това сочи нов отчет на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета - ЮНЕСКО , съобщи Агенция Франс Прес.

„ Това е най-новият лист с артефакти и забележителности , само че той не е обстоен , защото нашите специалисти не престават да ревизират редица отчети, подадени от украинските управляващи ", сподели представителят на Организацията. Повредените обекти се намират най-вече в северната част от страната.

За да потвърдят отчетите, специалистите на ЮНЕСКО са употребявали сателитни фотоси и отчети на очевидци , с цел да откри изказванията в отчетите на украинските управляващи.
Повредените или разрушени обекти са в източната област Харков, където са изгорели голям брой неповторими старовремски църкви. Пет разрушени обекта са в столицата Киев, а други пет са в Черниговския район в Северна Украйна, където се намират голям брой исторически обекти.

Общо 29 религиозни обекта, 16 исторически здания, четири музея и четири паметника са изцяло погубен и. Има и голям брой отчети за опустошения на артефакти в обсадения град Мариупол и град Херсон, само че поради продължаващите военни дейности не може да се ревизира тяхното положение.

В писмо от 17 март генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азулей подсети на съветския външен министър Сергей Лавров за отговорностите на Русия да пази културното завещание по време на спор според интернационална спогодба.

„ Всяко нарушаване на тези правила ще докара до интернационална отговорност на причинителите “ , сподели тя, добавяйки, че ЮНЕСКО ще следи от близко положението на културното завещание в Украйна.

Министерството на културата на Украйна заяви, че е записало 135 случая на съветски бойци, извършващи закононарушения против културното завещание на Украйна. Те включват поругаване и разрушение на краеведски музей в Киевска област, бомбардиране на трагичен спектакъл в Мариупол, и разваляне на мемориал на Холокоста в Харков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР