Най-малко 20 квадрилиона мравки съществуват на Земята, като вероятно глобалната

...
Най-малко 20 квадрилиона мравки съществуват на Земята, като вероятно глобалната
Коментари Харесай

Преброиха колко мравки има по Земята

Най-малко 20 квадрилиона мравки съществуват на Земята, като евентуално световната популация на тези инсекти, основни за своята екосистема, е още по-многобройна, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от ново изследване, оповестено в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Определянето какъв брой мравки населяват земното кълбо е значимо, с цел да могат да бъдат оценени следствията от измененията в техните местообитания.

Мравките играят значима роля на всички места, където се срещат. Тези инсекти популяризират растителни семена и служат като гостоприемник за някои организми, а също като хищници или плячка за други животни, написа Българска телеграфна агенция.

Предишни изследвания са правили опити за преброяването им въз основа на оценка на цялостната популация на насекомите. Резултатите от тях демонстрират занижен брой на мравките по света.

За задачите на актуалното проучване създателите му са анализирали резултатите от 465 изследвания, при които броят на мравките е бил регистриран на място в полето.

В тези стотици изследвания са употребявани две стандартизирани техники: слагане на клопки за хващане на преминаващи човеци за избран интервал от време или разбор на броя на мравките, присъстващи върху даден земен сектор, затрупан с листа.

Общата биомаса на мравките на Земята (измерена в изсъхнало вещество) се прави оценка на 12 милиона тона. Това е повече от биомасата на дивите птици и бозайници, взети дружно, и е 20 % от тази на хората.

Въпреки че изследвания са направени на всички континенти, за някои огромни райони са налични малко данни или въобще липсват такива, изключително за Централна Африка и Централна Азия.

Ето за какво същинската бройка на мравките евентуално е доста по-голяма, означават създателите на изследването. " Изключително значимо е тези пропуски да бъдат запълнени, с цел да се получи цялостна картина ", пишат те в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Според изследването съществуват повече от 15 700 типа или подвида мравки и евентуално още толкоз, които към момента не са разказани. Удивителното е, че те се срещат на всички места на планетата.

Близо две трети от мравките обаче се срещат единствено в два вида екосистеми: тропически гори и савани, заключава изследването.

В бъдеще откривателите възнамеряват да проучат факторите на околната среда, влияещи върху гъстотата на популациите от мравки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР