Научната общност допуска лабораторен произход на COVID-19, показва окончателният доклад

...
Научната общност допуска лабораторен произход на COVID-19, показва окончателният доклад
Коментари Харесай

Защо учени предполагат, че COVID-19 е създаден в лаборатория?

Научната общественост позволява лабораторен генезис на COVID-19, демонстрира окончателният отчет на Комисията по коронавирусите към английското здравно списание „ Lancet “.

" Към момента на издание на този отчет и трите хипотези, свързани с лабораторен генезис на вируса, към момента са евентуални: заразяване при работа на терен, заразяване с естествено зародил вирус в лаборатория и заразяване с модифициран вирус в лаборатория ", се показва в отчета.

" Съществуват две съществени хипотези: че вирусът се е появил като зоонотично разпространяване от диви или селскостопански животни, евентуално посредством влажен пазар, на място, което към момента не е определено; или че вирусът се е появил от случай, обвързван с проучвания, по време на събиране на вируси на терен или посредством бягство, обвързвано с лаборатория ".

СЗО е работила прекомерно внимателно и прекомерно постепенно по няколко значими въпроса: да предизвести за опцията за предаване на вируса от индивида, да разгласи изключителна обстановка за публичното здраве с интернационално значение, да поддържа интернационалните протоколи за пътешестване, предопределени да забавят разпространяването на вируса, да утвърди общественото потребление на маски за лице като защитно средство и да признае предаването на вируса по въздушно-капков път, се споделя в заключението на комисията, оповестено на формалния уебсайт на „ Lancet “.

Когато епидемията стана известна в международен мащаб при започване на януари 2020 година, множеството държавни управления по света прекомерно постепенно са признали нейното значение и са подхванали незабавни дейности в отговор, е друго умозаключение. Според него обществените политики не са обърнали уместно внимание на надълбоко неравностойните последствия от пандемията. Сред мощно обременените групи са работещите, по-уязвимите малцинствени общности и общностите с ниски приходи.

В отчета се отбелязва, че самостоятелните откриватели не са съумели да проверяват американските лаборатории, занимаващи се с операции с вируси.

" Нещо повече, националните здравни институти не разрешават разкриването на детайлности за проучванията по отношение на SARS-CoV вируси ", пишат учените.

Те означават също по този начин, че преди пандемията от COVID-19 не е имало " без значение, транспарантно и научно обосновано " проучване на съществуващи преди този момент вируси на ТОРС. Освен това откривателите не са получили никаква информация от институциите, които се занимават с такава активност.

Сред главните рекомендации на комисията са: страните да поддържат тактика " имунизация плюс ", която съчетава всеобща имунизация, съществуване и досегаемост на проби, лекуване на нови инфекции и на нескончаем Коронавирус (тестване и лечение), спомагателни ограничения в региона на публичното здраве и обществените ограничения (включително носене на маски на лицето в някои условия), поощряване на безвредни работни места и икономическа и обществена поддръжка за самоизолация.

СЗО, държавните управления и научната общественост следва да засилят търсенето на произхода на SARS-CoV-2, като проучат както вероятния зоонозен генезис, по този начин и вероятния генезис, обвързван с проучвания.

Правителствата би трябвало да основат по-силни средства за съдействие и съгласуваност в отговор на нововъзникващи инфекциозни заболявания.

СЗО следва да бъде укрепена. Световната здравна организация би трябвало да сътвори Глобален здравен съвет на СЗО, формиран от шестте района на СЗО, представлявани от държавни глави на ротационен принцип и определени от държавните управления на всеки район. Реформите в СЗО следва да включват доста нарастване на главния ѝ бюджет. Световната общественост не трябва да основава нови центрове за световна здравна политика и финансиране, които биха конкурирали или даже подкопавали централната роля на СЗО.

Световната здравна организация, взаимно с страните от Г-20, следва да одобри 10-годишна световна тактика за подсилване на потенциала за научноизследователска и развойна активност и на потенциала за произвеждане на артикули, в това число ваксини, за всеки район на СЗО, в това число за районите с ниски приходи в света.

Страните следва да укрепят националните здравни системи на основата на публичното здраве и универсалното здравно покритие, учредено на правата на индивида и равенството сред половете.

Следва да се сътвори нов Глобален здравен фонд, който да е тясно обвързван със СЗО. Този фонд следва да сплоти и разшири активността на няколко съществуващи здравни фонда и да добави ново финансиране за три прозореца на финансиране: средства за надзор на болесттите, подготвеност и реакция при пандемии и подсилване на първичната здравна система в страните с ниска степен на заболеваемост, написа БГНЕС.

Комисията на „ Lancet “ беше основана преди две години с присъединяване на общо 173 специалисти. Целта ѝ беше да се изследва произходът на SARS-CoV-2 и да се създадат рекомендации за попречване на бъдещи огнища на нови инфекциозни болести. През юли ръководителят на комисията на „ Lancet “ Джефри Сакс разгласява изказване, в което се споделя, че коронавирусът е основан изкуствено и, както той счита, благодарение на американска технология.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР