Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция

...
Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция
Коментари Харесай

Отчетени са 144 сигнала за нарушения на изборния процес

Националното междуведомствено звено, основано за бърза и съответна реакция против закононарушения, свързани с изборния развой, регистрира към 31 март 2021 година общо 144 сигнала за нарушавания на изборния развой. По подадени сигнали способените прокуратури са упълномощили инспекции по общо 163 бр. преписки. Образуваните досега досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите са общо 14. Задържани са общо 34 лица по ЗМВР.

С оглед законосъобразното осъществяване на изборите, планувани за 04 април 2021 година, Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС всекидневно проучват постъпващата информация. От направения разбор се извежда извода, че обвинени лица по формирани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, построяват незаконни мрежи по предложение на имотни облаги за обезпечаването на гласове в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, запазване на публичния ред и дейно противопоставяне на закононарушения против политическите права на жителите в страната, на 30 март 2021 година, са извършени профилирани интервенции в три области.

Действията са осъществени по отношение на формирани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се прави и незаконна активност, попадаща в обсега на член 167-169г от Наказателен кодекс. Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лева, като от арестуваните лица са конфискувани и към 240 000 лева и евро в разнообразни копюри, за които са налице данни, че са предназначениза пазаруване на гласове.

От Националното междуведомствено звено твърдят, че ще дават ежедневна настояща информация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР