Срив на преките чужди инвестиции с 81.5% през първото тримесечие

...
Срив на преките чужди инвестиции с 81.5% през първото тримесечие
Коментари Харесай

Драматично за икономиката! Чуждестранните инвестиции са се свили през първото тримесечие на 2024-а

Срив на директните непознати вложения с 81.5% през първото тримесечие на годината регистрира статистиката на Българска народна банка, представена от " Сега ". От януари до март в страната са влезнали капитали за 358.9 млн. евро, при 1.935 милиарда евро за същия интервал на 2023 година

 

Най-силно понижение е регистрирано през март, когато потокът от непознати капитали в българската стопанска система е едвам 150.6 млн. евро, до момента в който през март м.г. са били регистрирани 1.178 милиарда евро.

 

Данните на Българска народна банка са предварителни и нормално до края на годината претърпяват корекции нагоре, само че все пак спадът в вложенията мъчно ще бъде наваксан.


Основна причина за фрапантната разлика в директните вложения тази година по отношение на предходната са по направленията " дългови принадлежности " и " реинвестирана облага ".

 

Под " дългови принадлежности " се схваща потокът от капитали под формата на заеми, които задграничните компании-майки дават на дъщерните си сдружения в България. През първото тримесечие на предходната година размерът на тези заеми е бил 801 млн. евро, до момента в който тази година са 259 млн. евро. По-малкият размер на предоставените заеми може да се окаже и добра вест, тъй като тези средства би трябвало да се връщат, т.е. изтичат назад отвън страната.

 

Не по този начин стои въпросът с реинвестираната облага. Ако предходната година са били регистрирани впечатляващите съвсем 800 млн. евро облага, още веднъж вложени като инвестиция в стопанската система, тази година през първото тримесечие индикаторът е с негативна големина - минус 70 млн. евро. Това значи, че предприятията са изнесли в чужбина облагата си, като това се е случило главно през март, когато Българска народна банка регистрира отлив от 245 млн. евро.


Инвестициите в дялов капитал се одобряват като най-чистата форма на фактически привлечени нови непознати инвестиции в българската стопанска система. Техният дял обаче е доста непретенциозен. За първото тримесечие се регистрират 169.3 млн. евро при 335.5 млн. евро предната година.

 

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната за интервала януари-март 2024 година са от Австрия (122.2 млн. евро), Италия (115.4 млн. евро) и Гърция (70 млн. евро). В същото време най-големите чисти негативни потоци отиват към Русия (174.2 млн. евро) и Германия (154.3 млн. евро), показва Българска народна банка.

 

Българска народна банка регистрира и потока на вложенията на задгранични лица в недвижими парцели. През първото тримесечие той е 1.5 млн. евро. За съпоставяне предходната година през първото тримесечие този индикатор е бил 2.4 млн. евро.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР