Слух за заговор с цел отвличането на бъдещата кралица Елизабет

...
Слух за заговор с цел отвличането на бъдещата кралица Елизабет
Коментари Харесай

ИРА дебне Елизабет II отпреди да сложи короната

Слух за скрит план за отвличането на бъдещата кралица Елизабет II и сестра ѝ принцеса Маргарет витае от десетилетия из коридорите на Бъкингамския замък. Никой от династията Уиндзор не го е коментирал публично и това разпалва въображението освен на тълпата, само че и на някои създатели. Сред тях е и популярният ирландски публицист Джон Банвил – прикрит зад псевдонима си Бенджамин Блек, преди четири години той издаде романа си „ Тайните посетители ”.

От тази седмица бестселърът към този момент е и по българските книжарници в превода на Иглика Василева и с корица от София Попйорданова. На започващия в петък Пролетен базар на книгата в парка пред НДК ще се продава с 20% отстъпка в шатрата №2, където издателство „ Лист ” ще показва заглавията си.



Историята стартира в Лондон през 1940 година в разгара на Втората международна война. Тогава едно момиче гледа от прозореца по какъв начин над града се сипят немските бомби. Оказва се, че това е 10-годишната принцеса Маргарет. Опасността толкоз огромна, че родителите ѝ вземат решение, че тя и 14-годишната ѝ сестра Елизабет би трябвало да бъдат отведени скрито на безвредно място, някъде в Ирландия.



Без доста звук ги настаняват в занемареното имение на техен отдалечен родственик, а задачата да ги охранява е поверена на агентката от МИ-5 Силия Наш. От ирландските служби е изпратен контрольор Страфорд. Но земята, покровителствана от свети Патрик, не е най-подходящото място за младите принцеси, страната наскоро е отвоювала независимостта си от Англия. Затова и напълно скоро локален деятел на ИРА надушва самоличността им и взема решение да ги отвлече.

Джон Банвил въвлича читателите в мистерията с присъщото си сладкодумие, превъзходна стилистика и нюх за съспенс. Нарчичан „ правоприемник на Пруст посредством Набоков ”, той от години е спряган за Нобеловата премия за литература. Критиците го назовават ослепителен стилист, а той твърди, че пробва да съчетае лирика и прозаичност по нов метод. Носител е на наградите „ Джеймс Тейт Блек Мемориъл “ за 1976 година, „ Букър “ за 2005-а, „ Франц Кафка “ за 2011-а, Австрийската държавна премия за европейска литература за 2013 година и „ Принцът на Астурия “ за 2014-а.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР