Националният съвет за журналистическа етика има специално становище, в което

...
Националният съвет за журналистическа етика има специално становище, в което
Коментари Харесай

Весислава Антонова: Въпрос на интелигентност и професионална емпатия

" Националният съвет за журналистическа нравственос има особено мнение, в което се споделя по какъв начин се отразяват сходни произшествия. За страдание тези правила живеят на хартия. Въпрос на просветеност и на професионална емпатия е да си свършиш добре работата. Става дума за професионална и национална просвета. Това се учи в фамилията, на улицата, измежду приятелите, това е диагноза на обществото, не на професионалните публицисти ".

Това разяснява пред БНР Весислава Антонова, основен редактор на сп. " Мениджър " и член на Съвета.

Тя изрази неразбиране за какво една такава вест поражда изключителни блокове от часове:

" Най-големият проблем е сходна покруса да се трансформира в сензация. Сензационното гонене на тези вести прекатурва всичко ".

В предаването " Нещо повече " Антонова добави:

" Медията не би трябвало да е прокурор, арбитър, има да проверява, само че всяко следствие си има правила. При настъпили такива изключителни обстановки медиите даже не би трябвало да си разрешават да са източник на боязън и неустановеност. Започнах да виждам по какъв начин тази трагична вест се преекспонира и по какъв начин в уеб страниците излизат вести даже от вида " околните на починалите влизат без документи за имунизация ". Рови се там, където не е честно да се рови в този миг и се изнася информация, която не виждам с какво способства на обществото. Новината е значима, значимо е това, което се е случило, само че е значимо да се отбрани достолепието на специалността, да се съблюдават стандартите. Когато се случи подобен случай, се връщаме в изходната точка. Такива нещастия ни приземяват, само че за малко ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР