На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа

...
На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа
Коментари Харесай

Велика събота е!

На Велика събота Църквата възпоменава телесното заравяне на Иисуса Христа и слизането Му в пъкъла. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота.
Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.
Това е последният ден от Страстната седмица, е най-дългата седмица в годината, наситена с доста горест и покъртителни преживявания. Защото пристрастеност значи страдалчество. А страданията Христови са въведения към безконечния живот.

На Велика събота нормално се служи утреня (като всяка утреня, и тя е по здрач на предния ден, Велики петък). Храмът се осветява и се прогласява вестта за дамите мироносици, пристигнали на гроба. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, дружно с народа със запалени свещи обикалят към храма. Тази тържествена върволица свидетелства, че цялата галактика е очистена, избавена и възобновена от влизането на " живота на света " в гибелта.

Службата на Велика събота принадлежи към този момент към Пасхалната неделя.

ПлащаницаВечернята на Велика събота се служи дружно с Литургията на св. Василий Велики. Свещенослужителите сменят тъмните си великопостни одежди с бели пасхални. Сменя се и завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника, аналоите и така нататък Тези промени и преобличания символизират триумфа на Христос над прегрешението, дявола и гибелта.

На края на Литургията се благославя хляба и виното, а в доста храмове се освещават козунаците, житото и яйцата.

В дванадесет часа се прави полунощница, на която се пее канонът на Велика Събота. На края на полунощницата свещенослужителите безмълвно придвижват Плащаницата от средата на храма в олтара през Царските врата, и я поставят на Светия трон, където остава до празника Възнесение Господне, в памет на четиридесетдневното престояване на Иисуса Христа на земята след Неговото възкресение от мъртвите.

Велика събота в православната традиция е Денят на упованието, в който скръбта се трансформира в наслада. Тази заран е и последната работа от Великия пост.

Празничното пасхално свещенодействие в столичния катедрален храм " Свети Александър Невски " ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За повторно в най-новата ни история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил.

Довечера от 23.30 часа с литийно шествие духовници и богомолците ще излязат от храмовете, с цел да посрещат Възкресение Христово.

БПЦ ще употребява за службата Благодатния огън, който съхранява от предходната година. Светият синод реши да не изпраща делегация до Израел поради военните дейности в линията Газа..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР