НАТО, сред чиито членове има няколко ядрени сили, изрази съжаление

...
НАТО, сред чиито членове има няколко ядрени сили, изрази съжаление
Коментари Харесай

НАТО: ООН не може да забрани ядрените оръжия

НАТО, измежду чиито членове има няколко нуклеарни сили, изрази страдание от приемането на Договора за възбрана на нуклеарните оръжия от Организация на обединените нации и съобщи, че този текст подценява комплексността на заканите, пред които е изложена международната сигурност, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира „ Франс прес”.

Договорът беше признат на 7 юли в Ню Йорк със 122 гласа. Холандия, която е член на НАТО, гласоподава " срещу ", а голям брой страни отсъстваха. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш откри през днешния ден в Ню Йорк церемонията по подписването на Договора за възбрана на нуклеарните оръжия. Още в първия ден към 50 страни подписаха контракта

" В миг, когато светът би трябвало да остане обединен пред растящите закани, изключително тежката опасност, която съставлява севернокорейската нуклеарна стратегия, този контракт не регистрира незабавните провокации пред сигурността ", акцентират 29-те страни членки на алианса в оповестена през днешния ден обща декларация.

" Опитите да бъдат неразрешени нуклеарните оръжия посредством контракт, който няма да ангажира нито една от страните, които имат сходни оръжия, няма да бъде ефикасен, няма да докара до редуциране на нуклеарните арсенали, няма да усъвършенства сигурността на нито една страна и няма да способства за интернационалния мир и непоклатимост ", предизвестява НАТО.

За поддръжниците на плана, в това число Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия, договорът е историческо достижение. Страните, притежаващи нуклеарни оръжия, бойкотираха договарянията и считат, че той няма да докара до редуциране на сегашните нуклеарни арсенали, които сега се равняват на към 15 000 нуклеарни бойни глави.

НАТО припомня, че неговите страни членки са съкратили коренно броя на нуклеарните оръжия, ситуирани в Европа след Втората международна война. Основната цел на притежаването на нуклеарно оръжие е да се резервира мирът и да се обезкуражи всяка експанзия, посочи организацията, сплотяваща най-големите западни сили.

" Докато има нуклеарни оръжия, НАТО ще остане нуклеарен съюз ", акцентира алиансът, като добави, че неговата тактика е основана на разубеждаването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР