Новият главен държавен прокурор на Хърватия Иван Турудич, избран от

...
Новият главен държавен прокурор на Хърватия Иван Турудич, избран от
Коментари Харесай

Фалшив атентат, опасни връзки, премиер казва кой ще е главният прокурор... Протести в Хърватия

Новият основен държавен прокурор на Хърватия Иван Турудич, определен от парламентарното болшинство през февруари, ще поеме през днешния ден длъжността от Злата Шипек и по-късно ще даде конференция, на която се чака да заяви първите си стъпки, заяви Хина. Това оповестява Българска телеграфна агенция.

Турудич към този момент разгласи, че един от целите му ще бъде да откри в границите на държавната прокуратура нов шеф на Службата за битка с корупцията и проведената престъпност (USKOK). Желка Мостечак е изпълняващ длъжността шеф на USKOK след оставката на шефа Ваня Марушич през април предходната година.

Миналата седмица Върховният углавен съд отхвърли тъжба на ръководителя на съда Желко Хорватович, който изиска да бъде формирано произвеждане против Иван Турудич за нарушение на Кодекса на съдийската нравственос. Посочената причина бяха спорните изказвания на Турудич за срещите му с някогашния началник на ФК " Динамо " Здравко Мамич, до момента в който Турудич е бил арбитър в Окръжния съд в Загреб и Мамич е бил разследван.

Изявленията бяха направени, до момента в който медиите разпространяваха преписи от другарската преписка на Турудич с Йосипа Римац, някогашен държавен секретар и кметица на Книн, упрекната в корупция.

Заради тези текстови известия и изказванията за срещите му с Мамич - наказан дезертьор от хърватското правораздаване, мнозина от опозицията, само че и президентът Зоран Миланович, упрекнаха Турудич в неистина пред надлежната парламентарна комисия и в телевизионни изявленията. Миланович също упрекна Турудич, че е инсценирал пукотевица по колата си, с цел да получи отбрана, на което Турудич отговори, че президентът е " поставил цел на гърба ми " и че не желае да бъде обект на " предизборните упоритости " на Миланович.

Турудич бе определен в Народното събрание със 78 гласа " за " и 60 " срещу ". Двама депутати се въздържаха. Изборът бе предшестван от остра полемика сред представители на властта и опозицията, която беше най-вече срещу избора на Турудич.

След гласуването в Народното събрание водачът на Социалдемократическата партия Педжа Гърбин прикани за съблюдаване на минута безмълвие за правосъдната система, отбелязвайки, че " назначението на Турудич е последният гвоздей в ковчега на правосъдната система ".

Изборът на Турудич провокира митинги от левицата и раздели десницата. Когато Турудич постави клетва в Народното събрание на 13 март, ден преди разпускането на Народното събрание, опозиционни политици от левицата и част от десницата разкритикуваха избора му, заявявайки, че нито една институция няма да бъде самостоятелна в бъдеще. Сред критиците беше актуалният съдружен сътрудник на Хърватската демократична общественост, водачът на  Отечественото придвижване Иван Пенава - тогава в съпротива, който сподели, че министър председателят Андрей Пленкович своеволно е решил Турудич да бъде идващият основен държавен прокурор, без по-широк консенсус.

Ляволибералната съпротива провежда митинг в Загреб на 17 февруари поради назначението на Турудич. Изявлението му, че не е сигурен, че Европейската прокуратура е трябвало да бъде основана в Хърватия също провокира бурни реакции, като държавното управление увери, че неговите възгледи няма да слагат под въпрос работата на Европейската прокуратура в Хърватия.

Поддръжниците на Турудич обявиха, че той е бил най-хубавият от четиримата претенденти, кандидатствали за длъжността основен прокурор, че срещите му с Мамич към този момент са известни и че е минал най-строгата инспекция за сигурност и е арбитър във Върховния углавен съд.

Турудич е назначен за основен държавен прокурор за четири години. Той и другите трима претенденти, кандидатствали за работата, бяха интервюирани от парламентарната правосъдна комисия и държавна комисия, включваща Пленкович и седем министри. Тогава държавното управление предложи на Народното събрание да назначи Турудич, оценявайки програмата му като най-хубава.

Дългогодишен арбитър с голям брой нашумели присъди, Турудич приключва Юридическия факултет в Загреб. През 1991 година става арбитър в Общинския съд във Вировитица, а по-късно и негов ръководител.

Бил е доброволец в Отечествената война и става заместник-министър на правораздаването през 1999 година

От 2000 година Турудич работи като арбитър в Окръжния съд в Загреб, като през 2012 година става негов ръководител. В началото на 2021 година той става арбитър във Върховния углавен съд. По време на престоя си в Окръжния съд в Загреб Турудич произнесе неокончателни неоправдателни присъди против някогашния министър председател Иво Санадер за взимане на подкупи и корист със служебно състояние, както и неокончателни присъди против някогашния вицепремиер Дамир Поланец и някогашния дипломат Невен Юрика.

Турудич също управлява процеси против бизнесмена Хървое Петрац за отвличането на сина на военачалник Владимир Загорец и против Младен Елогар за убийството на Ивана Ходак, дъщерята на някогашния министър Лерка Минтас Ходак и юриста Звонимир Ходак, напомня още Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР