Наскоро от Швейцария дойдоха няколко противоречиви новини, по един или

...
Наскоро от Швейцария дойдоха няколко противоречиви новини, по един или
Коментари Харесай

Швейцария запази останките от вменяемостта си по отношение на Русия

Наскоро от Швейцария пристигнаха няколко спорни вести, по един или различен метод свързани с Русия. Те ни накараха да забележим по какъв начин Алпийската конфедерация поддържа своя неутралитет. Или че от него не е останала диря. Говорейки за връзките с Русия, президентът на Швейцария Игнацио Касис съобщи, че те са охладнели. С оглед на това той признава, че Швейцария няма да може да работи в нормалната роля на медиатор при разрешаването на интернационалните спорове. Касис обаче счита, че реакцията на швейцарците на съветската военна интервенция в Украйна е била " много умерена ". Тази оценка обаче е под въпрос.

Да стартираме с това, че Швейцария поредно се причислява към всички пакети от наказания против Русия (и Беларус), които Европейският съюз приема. С изключение на най-новия, седмият. За това тя влезе в нашия лист с недружелюбни страни. И по принцип единствено този факт е задоволителен, с цел да престанем да считаме Алпийската конфедерация за неутрална страна. И в случай че си спомняте, че през 2014 година тя се причисли към два от трите пакета антируски ограничавания, подозренията в този смисъл ще изчезнат още повече.

Последните вести също не вдъхват оптимизъм. Швейцарците стопираха да издават визи на съветски чиновници на организации на Организация на обединените нации, намиращи се на тяхна територия. Освен това, когато вандали оскверниха паметника на командира Александър Суворов в кантона Ури, локалните управляващи трансферираха разноските за почистването му на съветското посолство. Това към този момент прилича в случай че не на Полша или Латвия, то най-малко на България или Словакия.

Накрая швейцарското военно ведомство разгласи търсенето на нови благоприятни условия за гарантиране на сигурността на страната, което допуска усилване на съдействието с НАТО. Това, несъмнено, към момента не са дейностите на Финландия и Швеция, които намерено взеха решение да се причислят към Северноатлантическия алианс, само че към този момент е стъпка в тази посока. И в случай че вземете поради, че от време на време има швейцарски съставни елементи в натовските оръжия, доставяни на Украйна, нещата миришат доста неприятно. Просто казано, неутралитет не се вижда.

Когато в Европа беше извършено изследване за отношението на нейните поданици към Русия, в Швейцария 60% от респондентите се изрекоха неприятно за страната ни. За официално неутрална страна това е доста. Въпреки че, в случай че съпоставим с цифрите в прилежащи Германия, Франция, Австрия и даже Италия, те ще бъдат по-ниски. Така че няма потребност да приказваме за всеобщата патологична русофобия на швейцарците, само че, несъмнено, това не е прелестно. Има известна истина в думите на президента Касис. Ако съпоставим държанието на швейцарските управляващи с техните задгранични сътрудници, тук също има „ проблясъци “. По този метод страната отхвърли да конфискува сметките и имуществото на съветските жители, базирайки се на неприкосновеността на правилото на частната благосъстоятелност. Дори част от запорираните преди този момент активи бяха размразени. За разлика от Европейски Съюз, Швейцария не е забранила излъчването на “Спутник ” и РТ, което значи, че правилото на свободата на словото също се съблюдава отчасти.

Швейцарските управляващи не са не запомнили за правилото на прагматизъм в стопанската система, за разлика от доста сътрудници в Европейски Съюз. Така през последните месеци швейцарският експорт за Русия се е нараснал 10 пъти. Ясно е, че локалните компании не желаят да губят облаги, пробвайки се да защитят парите си от следващите ограничаващи ограничения. Правителството обаче можеше да забрани всичко това с един щрих на писалката като заобикаляне на глобите, само че това не се случи. Известни останки от неутралитет се появиха и във връзка с Украйна. Страната не одобри за лекуване освен украински военни, само че и цивилни ранени. Тя беше първата в Европа, която разгласи лишаването на украинци от статут на емигрант, позволение за престояване или право на компенсации, в случай че стартират да напущат дома си за повече от 15 дни в границите на три месеца. И най-после, Швейцария забрани на Германия, Полша и Дания да трансферират в Украйна военни артикули, създадени на нейна територия или принадлежащи на нея. Така пред нас няма неутрална страна, само че една от най-умерените страни на западната общественост. Нейната линия е очевидно ориентирана против Русия - просто швейцарците към момента отхвърлят най-резките ограничения, които биха могли да слагат под подозрение статута на страната им като модел на народна власт (а в нея непрестанно се организират референдуми), свободата на словото и примерен магазин за пари от международна класа. И поради доста условия надали би могло да бъде иначе.

Швейцария не беше изцяло неутрална даже през предходните десетилетия. И въпросът не е единствено, че тя, страхувайки се от нацистка Германия, не позволи на своя територия бягащите евреи, които бяха застрашени от концентрационни лагери. Комунистическата партия беше неразрешена в страната дълги години. Швейцарското дребнобуржоазно (в по-голямата си част) общество и локалните политици имаха неприятно отношение към Съюз на съветските социалистически републики. Това не попречи Женева или Цюрих да бъдат седалища на разнообразни интернационалните организации и платформа за договаряния, само че фактът си е реалност. Около три четвърти от външната търговия на Швейцария е с Европейския съюз. Страната е част от Шенгенското съглашение, само че не е част от Европейски Съюз, защото е заобиколена от членове на Европейски Съюз от всички страни. А главният сътрудник отвън Европейски Съюз са Съединени американски щати. Американските колоси държат средствата си в швейцарски банки, а последните от своя страна имат опция да влагат съществено в американската стопанска система. В допълнение, Швейцария е вградена в западните индустриални вериги - и освен цивилен, само че и военни.

Въпреки благосъстоянието си, Швейцария е страна със относително ниско равнище на обучение за европейските стандарти. Представители на нейния хайлайф учат в чужбина или вкъщи с немски, френски и италиански частни учители. А университетските преподаватели в Западна Европа са едни от главните носители на тези доста прословути европейски полезности, които Европейски Съюз се пробва да придвижи на останалия свят. Могат ли техните швейцарски възпитаници най-малко частично да възприемат тези хрумвания? Риторичен въпрос. Друго нещо е, че Швейцария е страна със мощни изолационистки настроения. Така през 2009 година тук беше неразрешено да се строят минарета на джамии. И пет години по-късно те ограничиха опцията да работят вкъщи... за поданици на Германия и Франция. Швейцарците ценят мира и реда и по тази причина са по-малко склонни да пожертват сигурността и удобствата си в името на далечна Украйна, чиито поданици също така не се демонстрираха от най-хубавата страна вкъщи.

Швейцарците имат такова нещо като франк, аварийна валута. Следователно те са по-малко подвластни от Съединени американски щати в това отношение. Тъй като не са членове на Европейския съюз и НАТО, те могат да си разрешат по-голяма степен на независимост във връзка с външната политика даже от Германия. А външната политика на Швейцария е на първо място търсенето на нови пазари за най-мощните швейцарски банки, химически и фармацевтични компании и производители на часовници. А Русия е прекомерно огромен пазар, с цел да бъде изцяло изгубен. По-нататък влиза в действие особеността на швейцарския държавен модел. Тук можете да оспорите до каква степен значим е референдумът. Ако страната реши да даде на Украйна директна военна помощ, съперниците на сходно решение могат да съберат 100 000 подписа и да проведат референдум по този въпрос. И помощта ще би трябвало най-малкото да бъде отсрочена, а при положение на триумф на тези, които не желаят да въоръжават Украйна, ще би трябвало да бъде изцяло спряна. А основателите на такава помощ ще претърпят проваляне на изборите. Струва ли си да рискуваш кариера си? Едва ли.

Във всеки случай Швейцария не е неутрална страна. Тя е естествена, въпреки и самобитна част от световния Запад и е безсмислено да чакаме от нея друга политика по отношение на Русия. Друго нещо е, че спрямо други страни от тази част на света, тя резервира относителна издръжливост и затова към момента има малко място за разговор с нея. Не като с самостоятелен медиатор (за това не може да става и дума), а като с " неозверяла " част на Запада.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР