Съборена сграда в центъра на София трябва да бъде възстановена

...
Съборена сграда в центъра на София трябва да бъде възстановена
Коментари Харесай

Години след събарянето ѝ: Емблематична къща в центъра на София трябва да бъде възстановена

Съборена постройка в центъра на София би трябвало да бъде възобновена след заповед на Министерството на културата. Става дума за къщата на ъгъла на ул. " Велико Търново " и ул. " Асен Златаров ".

Сградата беше със статут на недвижима културна полезност, който е свален през 1993 година Докато течеше процедурата за връщане на статута ѝ, през 2022 година постройката беше съборена. Сега въпреки към този момент да я няма, тя има статут и би трябвало да бъде възобновена. Заповедта е основна за опазването на културното завещание, само че адвокати предизвестяват, че това може до докара до даването на статут и на други здания, които не съществуват от години.

Сграда, която архитектите биха определили като характерен представител на българския модернизъм. В съзнанието на тези, които я помнят обаче, ще остане като една от изчезналите къщи, които пазеха духа на София.

Сега на ъгъла на ул. " Велико Търново " и " Асен Златаров " порастват плевели, които можем да забележим единствено от прозореца на прилежащия блок. На мястото на къщата, която би трябвало да бъде възобновена, е издигната висока и плътна ограда, от която не се вижда нищо.

Статутът на недвижима културна полезност на постройката е отстранен преди 31 години. През 2018 година е поискано да бъде върнат. Оттогава до събарянето ѝ минават 4 години. През тях Националният институт за недвижимо културно завещание не съумява да се произнесе и да внесе документите в Специализирания експертен съвет към Министерството на културата. Така, до момента в който се чака връщане на статута, къщата е съборена.

" Не са подхванати и дейности, които да обезпечат на постройката краткотраен режим на запазване. Тоест, държавните органи не са забранили нейното унищожаване ", показва адв. Николай Седефов, представител на притежателя на парцела.

Сега, въпреки да я няма, къщата има статут, а Министерството на културата е издало заповед за възобновяване ѝ. Собствениците я апелират, само че даже и да бъде възобновена, е прекомерно евентуално още веднъж да забележим резултата " къща в къщата ", тъй като статутът ѝ е „ от ансамблово значение “.

" При категориите от " ансамблово значение " и " за сведение ", там е извънредно значимо да се запазят фасадите или част от фасадите. Няма да цитираме паметни обекти в София, които се стремят да ги доведат до този статут, тъй като вложителят вътре може да развие една друга, модерна функционалност ", разяснява арх. Петър Стрясков, специалист по запазване на културното завещание.

Заповедта може да сложи началото на сходна процедура и за други здания.

" Обявяването на несъществуващи здания за недвижими културни полезности съставлява с изключение на незаконосъобразен административен акт, в тази ситуация незабележим, рисков казус, който основава от една страна предпоставки за юридически безпорядък, благоприятни условия за корист с право, тъй като всеки един жител може да изиска постройка, която е разрушена пред 5, или 10 години, или 100 години, да бъде оповестена за недвижима културна полезност ", споделя адв. Николай Седефов, представител на притежателя на парцела.

От Националния институт за недвижимо културно завещание изпратиха писмен отговор до Българска национална телевизия, в който обясниха че към този момент има и други случаи, при които тече процедура за даване на статут на към този момент съборени здания. Обяснението за забавянето от 4 години е неналичието на задоволително чиновници, поради което периодите са систематичен проблем, както и ограниченията по време на ковид-пандемията.

А до момента в който несъществуващата към този момент къща чака своята орис, квалифицираните преди няколко години промени в закона чакат политическата воля, с която да бъдат импортирани за разглеждане в Народното събрание.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР