Шотландската национална партия /SNP/, която отдавна доминира в шотландската политика

...
Шотландската национална партия /SNP/, която отдавна доминира в шотландската политика
Коментари Харесай

Борците за независимост на Шотландия могат да бъдат най-големите губещи на изборите в Обединеното кралство

Шотландската национална партия /SNP/, която от дълго време господства в шотландската политика със устрема си към самостоятелност от Обединеното кралство , може да преживее тежка нощ на 4 юли, оповестява „ Politico “. Колко тежка ще бъде тя и какъв брой места ще загуби, към момента се разисква. Но сепаратистката партия, която преди време се издигна толкоз високо, че наложи провеждането на референдум за оставането на Шотландия в състава на Обединеното кралство , претърпя нежелани 18 месеца.

Внезапните оставки, продължаващото полицейско следствие на финансите на партията, а в този момент и парламентарните избори единствено няколко седмици, откакто водачът Джон Суини се изправи на крайници – всичко това може да способства за съществени премеждия за партията на изборите.

Тази бурна история идва след години на доминация в Шотландия . От 2007 година насам SNP е най-голямата партия в шотландския парламент и е печелила най-вече места в Шотландия на всички общи избори след изтърването им през 2015 година, когато всички определени шотландски депутати, като се изключи трима, произхождаха от тази партия.

На 4 юли всичко това може да се промени. Скорошният модел MRP на YouGov демонстрира, че в случай че изборите се проведат в този момент, SNP може да загуби 64,6% от общия брой места, които има през 2019 година, което е даже по-висок дял от ужасните 61,6% допустима загуба, пред която са изправени консерваторите.

Моделът – считан за златен стандарт в Уестминстър – прави оценка връзката сред характерностите на гласоподавателите и желанието им да гласоподават . След това той употребява данни на равнище изборен регион, с цел да предвижда резултатите за местата въз основа на видовете гласоподаватели, които живеят там. Междувременно лейбъристите имат опция още веднъж да станат най-голямата партия в Шотландия – голямо усъвършенстване спрямо единственото място, извоювано от партията на последните парламентарни избори .

Моделът на MRP демонстрира, че 35 от 57-те места в Шотландия могат да преминат в други ръце. Това равнище на евентуална смяна е по-високо от плануваното на юг от границата. Предвижда се съвсем всички тези места да преминат от SNP към лейбъристите, като по-голямата част от тях се намират в централния градски пояс на Шотландия.

Марк Дифли , социолог, създател и шеф на изследователската консултантска компания Diffley Partnership, споделя, че лейбъристите са спечелили от „ грешките и нещастията на другите две огромни партии в Шотландия . С изключение на Na h-Eileanan an Iar – островен изборен регион, който е благосъстоятелност на SNP от 2005 година, всички изборни региони, които лейбъристите съгласно прогнозите ще заемат, са били червени преди 2015 година

Всъщност, показва Дифли, преди последните няколко десетилетия господството на лейбъристите като съществена партия в Шотландия се е считало за „ един тип неоспоримо “ от 80-те и 90-те години на предишния век. Негативните реакции към татчеризма , икономическите разтърсвания и индустриалните дейности, както и известността на огромни шотландски политици като Доналд Дюар и Гордън Браун , са работили в интерес на лейбъристите.

„ Подобно на останалата част от Обединеното кралство, допускам, торите изчерпаха силите си , споделя Дифли за този интервал от историята на Шотландия. И прибавя:

„ Лейбъристите бяха възприемани като идваща мощ в Обединеното кралство и по-специално в Шотландия. Звучи ли ви познато?

Въпреки че нещата наподобяват добре за лейбъристите и, назад, зле за SNP, в Шотландия към момента има защо да се играе. Моделите на MRP от други социологически организации не плануват безусловно същия голям поврат на ориста в централния пояс на Шотландия. В модела на YouGov, макар че всяко място има плануван победител, в случай че разликата е по-малка от пет % от гласовете, то се смята за място, което се подмята на гласоподаване . В Шотландия има 22 такива места, което е съвсем 40 % от всички места, които могат да бъдат отворени в страната.

На всяко едно от тези места SNP е една от водещите партии , които се борят за победа . В североизточната част на страната SNP се бори с консерваторите за продобиване на по-селски и десни гласоподаватели, а в централния пояс би трябвало да се пребори с опитите на лейбъристите да привлекат по-скоро градско и ляво настроено население.

„ В Шотландия в действителност се организират два разнообразни типа избори. SNP би трябвало да се бори и в двата случая против разнообразни съперници, до момента в който техните съперници се борят единствено в единия от тях и това я прави доста, доста сложна , счита Дифли.

В взаимозависимост от метода, по който ще се развият събитията на местата, за които се допуска, че ще бъдат определени, в нощта на изборите , това може да докара до още по-тежки резултати от тези, които прогнозите сочат, или до доста по-малка загуба за SNP, в сравнение с партията се притеснява.

Както споделя Дифли:

„ Почти неизбежно е те да изгубят забележителен брой места. Дали това ще са 20, дали 30, не знаем. […] Но това, което знаем, съгласно мен, и даже хора от вътрешността на SNP ще ви кажат, че след няколко седмици ще бъде много сложна нощ за тях.

Царевицата и кюспетата от слънчоглед – водещи артикули в българския износ за Китай през 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР