Въвеждане на нова еднодневна винетка и промяна в пътните такси.

...
Въвеждане на нова еднодневна винетка и промяна в пътните такси.
Коментари Харесай

Обсъждат промени при винетките и тол таксите

Въвеждане на нова еднодневна винетка и смяна в пътните такси. Това гласят текстове, оповестени за публично разискване от Министерството на районното развиване.
Прочетете още
Предлага се при сформирането на таксата да се има поради замърсяването от транспортното средство. Така тези, които отделят по-малко въглероден диоксид, ще заплащат по-малко.

Тези, които замърсяват повече, ще са с по-висока такса.

Текстовете уточняват и ТОЛ таксите по отношение на европейските условия. 

С „ такса инфраструктура “ страната ще може да възвръща разноските си за поддръжка на пътищата. Също и такса тапи и външни разноски.

Как се одобряват готвените промени?

С опит зад кормилото от над 25 години Любо Тимонов счита, че преди да се вкарват промени първо би трябвало да се оправят пътищата у нас.

„ По Европа съм 10 години. Много са напред хората. Много. Има още доста работа страната да направи за инфраструктурата. Вземат се толове, вземат се винетки, вземат се, а пътища? “, разяснява водачът.

Експерти допълват, че преди измененията да влязат в действие би трябвало да се вземе ясно и уравновесено решение - с какъв брой ще нарастнат таксите след въвеждането на детайла за въглероден диоксид.

„ Да сложим тъкмо и ясно на масата каква е възрастта на транспортните единици в България, които правят интернационален транспорт. Колко ще се утежни цената на превоза и дали това няма да бъде свръх за всеки един от нас като краен консуматор “, уточни Николай Рашков от Съюза на интернационалните превозвачи.

Според него такса запушване и инфраструктура е  съвсем невероятно да бъде въведена в страната сега, съобщи БТВ. 

„ Да имаме работеща инфраструктура за транспортната мрежа в България и чак тогава да разсъждаваме за спомагателни такси “, акцентира Рашков.

Според оповестените от районното министерство цели с измененията таксуването ще стане по-справедливо и се жанр умира потреблението на по-малко замърсяващи транспортни средства.

С новите промени се предлага се и въвеждането на еднодневна винетка. 

Към момента у нас има уикенд винетка, седмична, месечна, тримесечна и годишна. Ако бъдат утвърдени, измененията се чака да влязат в действие 2025 година. 
 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР