Нашите колеги от Северна Македония отказват да приемат определението, залегнало

...
Нашите колеги от Северна Македония отказват да приемат определението, залегнало
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Скопие отказва да приеме понятието обща история

Нашите сътрудници от Северна Македония отхвърлят да одобряват определението, залегнало в Договора за другарство и добросъседство - " обща история ". Това сподели съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси сред България и Северна Македония проф. Ангел Димитров в изявление за предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия, представен от Епицентър.бг.

По думите му България чака от Република Северна Македония да се отнася с повече почитание освен към Договора, а и към историческите и научни правила.

„ Нашата работа като историци е вътре в комисията. Сега ще предложим своя годишен доклад, който в действителност обгръща към година и половина, защото имаше дълга пауза в работата на комисията. Политиците би трябвало да вземат решение дали одобряват като обикновено осъществяване на Договора сходен темп на работа, или не “, добави той.

Проф. Димитров разяснява още, че Любчо Георгиевски е най-опитният политик в РСМ.

„ Но той е и първият, който се опита действително да откри някакво решение в тези насъбрани в десетилетията комплицирани връзки сред двете ни модерни страни. В неговите хрумвания и оферти има и безспорни неща, само че те са в областта на политическото решение. Когато той стартира да приказва за работата на комисията, има неща, с които мъчно можем да се съгласим. Първо, тъй като е политик, а не историк. Второ, тъй като неговата позиция е гледната точка на Скопие към казуса, а това не всеки път е най-точната позиция, с цел да се реализира нужният баланс, добави той.

Според Ангел Димитров България има доста ясна позиция към Република Северна Македония и тя няма да се промени след парламентарните избори и съставянето на нов кабинет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР