Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира

...
Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира
Коментари Харесай

Парламентът даде зелена светлина за интеграцията на Северна Македония в ЕС

Народното събрание гласоподава проекторешение, което има за цел да урегулира разногласието сред София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на Република Северна Македония, съобщи Българското национално радио.

Със 170 гласа "за " и 37 "против " Народното събрание утвърди план за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, само че слага и спомагателни условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването.

С решението народните представители удостоверяват позицията, че България може да поддържа която да е и стъпка от интеграцията на Северна Македония при изискване на дейно осъществяване на Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ и съществуване на европейски гаранции за осъществяване на договореностите сред София и Скопие.

Депутатите задължават държавното управление да утвърди оферти от настоящето председателство на Европейски Съюз план за преговорна рамка със следните условия:

- прецизиране на текста на заключението на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ

- подобряваяна не предложенията предвид на това, че нищо в преговорния развой не може да бъде тълкувано като признание от страна на България на съществуването на македонски език

- гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин по време на целия преговорен развой.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР