Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в папагал

...
Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в папагал
Коментари Харесай

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се трансфорат ли публичните малките екрани в Европа в " папагал на държавното управление "?

Според немската неправителствена организация „ Съюз за цивилен свободи в Европа “ свободата на медиите в Европейския съюз е в крах и е покрай " точката на изкривяване “. Тази тревожна констатация е резултат от " умишлени офанзиви или немарливост от страна на разнообразни европейски държавни управления “, се споделя в разбор на английския в. " Гардиън “. Атаките се усилват, изключително в публичните радия и малките екрани.

На 2 май в Братислава се организираха всеобщи митинги против един много противоречив законопроект за промяна на публичната телевизия RTVS. Популисткият министър-председател Роберт Фицо е упрекван, че се пробва да поеме контрола върху публичната телевизия, като уволни шефа на Словашкото радио и телевизия и сътвори нова форма на ръководство, която се преценява с държавното управление. За стачкуващите тази промяна предвещава основаването на агитационен инструмент. За " Репортери без граница " /RSF/това явно е „ невиждан в демократичната история на Словакия опит за налагане на политически надзор върху публичната радио- и телевизионна група “.

В Италия публичната телевизия също се задъхва. За отбелязването на освобождението на Италия от фашизма писателката Антония Скурати трябваше да прочете на 25 април текст, в който да осъди неспособността на ръководещата десница да се сплоти към антифашистката идея.

RAI анулира представянето ѝ по сякаш " стопански аргументи ", само че същинската причина е " публицистично решение “. Arrivederci /Довиждане/ на свободата на изложение? В Германия, Унгария, Литва и Нидерландия публицисти, критикуващи държавното управление, бяха изключени от конференции и други публични събития.

Отстъплението на демокрацията е съпроводено от въпроси за финансовата жизненост в подтекста на пониженото обществено финансиране. В Обединеното кралство Би Би Си е изгубила 30 % от бюджета си от 2010 година насам и е съкратила 1800 работни места. В Ирландия, Франция и Словения вероятностите за „ дълготрайно финансиране остават несигурни “, се споделя в отчета на немската неправителствена организация " Съюз за цивилен свободи в Европа ".

Свободата на печата е застрашена от хората, които би трябвало да са нейни гаранти: политическите управляващи ", предизвести Тибо Брутин, заместител общоприет шеф на RSF. Държавите и политическите сили от всякакво естество играят все по-малка роля в отбраната на свободата на печата. Тази липса на отговорност от време на време върви ръка за ръка с слагането под въпрос на ролята на публицистите или даже с потреблението на медиите в акции за тормоз или дезинформация “. Изправени пред тази медийна рецесия Европейската комисия следи деликатно използването на новия закон за свободата на медиите. Това законодателство има за цел да обезпечи солидна правна основа за подсилване на свободата на медиите. Въпреки че тази самодейност може да докара до усъвършенствания, тя надали ще бъде задоволителна. Както отбелязва журналистката Мария Реса, „ в случай че не защитаваш правото на информация, рискуваш да го загубиш “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР