Наред със самите автомобилни производители има доста трети страни, които

...
Наред със самите автомобилни производители има доста трети страни, които
Коментари Харесай

Нов вододел: защитата на данните от „свързаните” коли

Наред със самите автомобилни производители има много „ трети страни ”, които се интересуват от нашите данни – управляващите, застрахователите, рекламният бизнес…

Данните от обвързвания автомобил могат да се употребяват по метод, който не бихме желали
(снимка: CC0 Public Domain)

65% от хората, които скоро са си купили автомобил или възнамеряват да купят в близко време, разчитат на една или повече онлайн функционалности на колата в настоящия си автомобил. 54% обаче са загрижени за сигурността на данните и за това кой по какъв начин може да употребява техните данни. Това сподели неотдавна извършено изследване на E ngine Insights.

В анкетата 19% от хората споделят, че опасенията за сигурността на данните им могат да ги накарат да се откажат от покупката на „ обвързван ” автомобил в бъдеще. Опасенията им не са неоснователни. Задълбочавайки се в тематиката за данните от обвързваните коли, елементарно можем да осезаем, че наред със самите автомобилни производители има много „ трети страни ”, които се интересуват от нашите данни.

Кой се интересува от данните ни

На първо място това са градските управляващи. Те се нуждаят от тези данни, с цел да основават по-добри системи за ръководство на трафика в града. Колко коли минават по коя улица кога – за тях тази статистика е забавна. Заедно с тях от същите данни се интересуват и службите, които са ангажирани с поддръжката на пътищата, навременната и съответна сигнализация, първата помощ при пътни произшествия.

След тях се подреждат организациите, които имат чисто комерсиален интерес от данните на обвързваните коли. Например, застрахователните компании биха платили за надеждна информация за държанието на един водач: по какъв начин кара, с каква скорост по какви пътища се движи, какъв брой постоянно „ набива ” спирачки, има ли навика да минава кръстовищата „ на мръсно жълто ” и така нататък

Рекламният бизнес също желае да знае всичко за всеки автомобил на пътя и за неговия лидер, с цел да може да демонстрира таргетирани реклами. Ако един автомобил се движи по път, на който след 10 км има бензиностанция със заведение и магазин, рекламната система на това място „ би трябвало ” да знае какъв брой гориво има в колата и дали има потребност от зареждане, а за какво не и да узнае дали в колата няма деца, които биха измолили родителите си да им купят играчка от магазина.

Все повече хора осъзнават, че тези данни са обект на многостранен интерес. Според изследването на Emgine, 65% от всички скорошни и бъдещи купувачи на коли имат мощен интерес да схванат по какъв начин персоналната им информация се обработва от фирмите. В допълнение, 50% упорстват, че са в крайник с нововъведенията в технологията на транспортните средства, като да вземем за пример самостоятелната кола.

Колосален размер данни

В светлината на тези безредици шокиращо бе скорошното разобличаване на Вашингтон пост какъв брой доста данни се събират и натрупват в един „ обвързван ” автомобил по отношение на неговия притежател. Експеримент, извършен от публицисти на изданието и автомобилни инженери, разкри, че бордовият компютър на системата за информация и забавление събира локационни данни дружно с колосално количество информация от смарт телефона на притежателя: какъв брой пъти кога с кого е приказвал (включително име, телефон, контакти и вероятно фотоси на хората, с които е говорено), посетени адреси с информация какво има там (например железария, бензиностанция) и така нататък

Проучването на Emgine регистрира, че страховете за отбраната на данните са универсални, обхващащи всички генерации – от най-старите до най-младите. С други думи, всички са наясно по какъв начин анонимността им на пътя скоро ще изчезне изцяло. Над половината от всички изследвани възрастови групи заявяват цялостното си единодушие с изказванието, че „ мисля, че данните от свързани коли могат да се употребяват по метод, който не бих желал ”.

Доверието

Интересен акцент в проучването е въпросът за доверието като един от главните проблеми сред производителите на коли и техните консуматори. Когато на скорошните и бъдещите купувачи на коли е възложен лист с автомобилни марки и са запитани дали им се доверяват за отбраната на персоналните данни, хората дават много ниски оценки на всички автомобилни марки.

Все отново японският авто производител Toyota е оглавил листата на най-доверените марки с 20% дял на потребителите. Honda се класира на второ място с 19%, Chevrolet е на трето място с 16%, а Ford и Lexus споделят пето място с 14%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР