Напливът от продажби на държавни облигации на стойност 150 млрд.

...
Напливът от продажби на държавни облигации на стойност 150 млрд.
Коментари Харесай

Вълна от продажби на дълг тревожи пазарите на облигации в еврозоната

Напливът от продажби на държавни облигации на стойност 150 милиарда евро през януари подхранва безпокойството на пазарите в еврозоната, защото е предвестител на евентуално рекорден размер на обществения дълг, който те ще би трябвало да поемат през тази година, написа в собствен разбор Reuters.    Доходността на облигациите, която се движи обратнопропорционално на цените им, стартира 2024 година с покачване, откакто спадна през ноември и декември. Доходността на 10-годишните немски облигации, които са бенчмаркът за еврозоната, се покачва до малко над 2% от едногодишното дъно от 1,896% през предходната седмица.    Намаляването на залозите на вложителите за това какъв брой рано централните банки ще смъкват лихвените проценти през тази година докара до разпродажбата на облигации. Сега към това се прибавят и опасенията, че пазарите мъчно ще преживеят още една година на огромни продажби на държавен дълг.   

ING пресмята, че единствено през този месец еврозоната ще емитира дълг за към 150 милиарда евро, защото държавните управления се пробват да се възползват от неотдавнашния спад на доходността, а вложителите търсят благоприятни условия за новата година. Нетното предложение възлиза на 72 милиарда евро, когато се вземат поради погашенията. 
“Инфлацията принуди страните от еврозоната да усилят обществените заплащания и заплатите в обществения бранш, а по-високите разноски по заемите усилват лихвените им сметки, поддържайки високо равнище на издаване на дълг. Подобно количество дълг беше издадено и през януари предходната година, само че в този момент то идва след мощно рали, което наподобява е към своя край ”, споделя стратегът по лихвените проценти в Societe Generale Хорхе Гарайо. " Настоящите равнища на рентабилност наподобяват сложни за асимилиране от пазара при количеството предложение, което ще настъпи. За нас предлагането ще бъде притеснително и би трябвало да окаже възходящо влияние върху доходността ".    Майкъл Уайднър, съпредседател на световния отдел за закрепен приход в Lazard Asset Management, декларира, от своя страна, че едно от опасенията е, че държавните управления възнамеряват да емитират огромно количество дълг с по-дълъг период. Облигациите с по-дълъг матуритет нормално се преглеждат като по-рискови, тъй че вложителите постоянно изискват награда, с цел да ги държат.    " Смятаме, че ще има повече излъчвания на по-дългосрочни облигации, а какъв брой дюрация е подготвен да поеме пазарът, е малко под въпрос поради равнището на доходността ", сподели Уайднър.   

Германия възнамерява да емитира 10-годишни облигации този месец, а Испания към този момент продаде облигации с 30-годишен матуритет. 
Факторът ЕЦБ    Към терзанията на вложителите се прибавя и фактът, че Европейската централна банка (ЕЦБ), която през последното десетилетие поглъщаше държавния дълг, се отдръпва от пазара. През декември трезорът разгласи, че през втората половина на 2024 година ще стартира да понижава програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1,7 трлн. евро със 7,5 милиарда евро месечно. ЕЦБ към този момент приключи друга от стратегиите си за закупуване на активи.    Когато се вземе поради така наречен количествено стягане, пазарите може да се наложи да всмукват рекордните 675 милиарда евро държавен дълг през тази година, по оценки на Barclays, което е с 25 милиарда евро повече по отношение на предходната година.    Уайднър декларира, че чака разликата сред доходността на италианските и немските облигации да се усили, защото Германия се пробва да понижи равнищата на дълга си, а ЕЦБ, която известно време играе ролята на патерица за италианските облигации, се отдръпва от пазара.   

Спредът от към 168 базисни пункта се е нараснал с към 10 базисни пункта през последната седмица, само че към момента е под най-високите стойности, следени през последните години. 
Но не всички са обезпокоени. Йоост ван Леендерс, старши капиталов пълководец във Van Lanschot Kempen, декларира, че инфлацията и централните банки ще продължат да движат пазарите на облигации.    " Икономическите и инфлационните цикли нормално са доста по-важни от опасенията за издаването на облигации ", споделя той. " Доходността на облигациите се намали, тъй като инфлацията спадна. "     Правителствата към момента ще могат да емитират дълг, споделя и основният европейски макростратег на RBC Capital Markets Питър Шафрик, изключително като се има поради, че те също по този начин възнамеряват да изкупят доста облигации, връщайки парите на вложителите.    " Не мисля, че ще има провалени търгове или нещо сходно, въпросът е единствено в отстъпката на доходността, която пазарът изисква ", безапелационен е той. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР