Намерението да бъде строен завод за каменна вата при село

...
Намерението да бъде строен завод за каменна вата при село
Коментари Харесай

Какво ще стане с проекта за завод край село Върбовка

Намерението да бъде строен цех за каменна вата при село Върбовка, община Павликени, провокира митинги още при започване на годината. За производството на каменна вата е нужна доста сила, а вложителят може да обезпечи сила чрез горене на отпадък. Количеството от над 430 000 тона боклуци годишно е два пъти повече, в сравнение с е в проекта за Завода за горене на отпадък в София.

Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров находища на базалт с доста високо качество, потвърдили неотдавна проучвания, а от скъпите скали с сходна конструкция имало единствено на Марс. 

По думите на инж. Мая Радева, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново, във връзка с националната политика за горене на отпадъците е извършена преписка с Министерството на околната среда и водите, защото това е органът, който изготвя, съгласува и прави оценка Национален проект за ръководство на отпадъците в Р България за интервала 2021-2028. С писмо министърът на околната среда и водите осведоми, че капиталовото предложение опонира на правилата на кръговата стопанска система и не се съблюдава предпочитаният ред на дейностите по ръководство на отпадъците, според йерархията, заложена в европейското и национално законодателство. 

Над 14 000 са подписите на хората от общините Велико Търново, Павликени и Севлиево, които не поддържат плана. 

Ще бъде ли дадена " зелена светлина " на плана за цех за каменна вата с апаратура за изгаряне на отпадък край село Върбовка, община Павликени? Какви са рисковете за природата и за здравето на хората? 

Продължение на тематиката от 15 април.

Как ще се отрази реализацията на този план на земеделието – Николай Донев – един от огромните аграрни производители в района на Павликени, изяснява в " Законът и Темида ".

Милен Недялков – пчелар, член на ИК " За Севлиево ", регистриран аграрни производител с животновъден обект на територията на община Севлиево. Той споделя в предаването своята паника от информацията, че на 25 км от Севлиево ще се строи Завод за обработка на боклуци. 

Над 5200 са подписите от община Севлиево против построяването на завода край Върбовка.  Светлана Георгиева – общински консултант, ръководител на ИК " За Севлиево " и ръководител на гражданско съдружие " За Севлиево " – показа своята позиция.Ето и гледната точка на Христо Гунчев – ръководител на Комисията по екология и рационално потребление на отпадъците, Община Севлиево, Инициативен комитет " За Севлиево ".  Николай Джабраилов – ИК " За Севлиево ", също изрече в ефира своето мнение. Според него провалянето върху околната среда и здравето на хората ще продължат и за идващите генерации.Жителите на село Младен, което се намира на 15 км от Върбовка, също са терзание от реализацията на капиталовото предложение – създаване на логистична и складова база за каменни фракции и завод за произвеждане на каменна вата в с. Върбовка. Иван Колев – кмет на с. Младен,  Татяна Цанкова от с. Младен, описват в Законът и Темида.  Общинският консултант от Павликени Цанко Цонев и ръководителят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски също изрекоха своята позиция. Чуйте повече от звуковия файл.Снимки – Анелия Торошанова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР