Наложените санкции от САЩ на публични лица в България имат

...
Наложените санкции от САЩ на публични лица в България имат
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Ако омаловажим санкциите на САЩ, губим подкрепа

Наложените наказания от Съединени американски щати на обществени лица в България имат залпов резултат и преди всичко политически смисъл. Ако демонстрираме толкоз огромно късогледство и вършим опити да омаловажим смисъла им, България ще остане без интернационалните шансове. Това разяснява в студиото на bTV някогашният дипломат в Съединени американски щати и сегашен вицепрезидент на Асоцицацията на Атлантическия контракт на НАТО Елена Поптодорова. Поптодорова бе безапелационна, че би трябвало да се отиде оттатък конкретиката на самите наказания и България сама би трябвало да довърши започното и да извади името на настоящия политически водач, който се появят неназован в материалите от Съединени американски щати. 

Вчера  наложи наказания на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната забележителна роля в корупцията в България - хазартният необут Васил Крумов Божков, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната организация за механически операции (ДАТО), който сега е зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Малко по-късно Държавният департамент глоби по различен правилник още трима - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. 

" Няма по какъв начин тези данни да се извадят по този гръмовен метод, без да са събрани задоволително доказателства. За да се работи по закона " Магнитски ", би трябвало да има двупартийно единодушие за иницииране на процедура. Така че няма никакви изгледи за изплъзване от процедурата, която ще върви напред ", разяснява Поптодорова. Тя акцентира, че тематиката с корупцията не е нова, като е имало голям брой знаци да й се обърне внимание. " По тематиката в това време се произнесе управлението на външната комисия на Сената, последвана от Държавния департамент. ", напомни Поптодорова. Според нея наложените наказания са катализатор, който отварят прозорец и опция България да разчисти системата. Поптородова обаче бе безапелационна, че България сама би трябвало да си напише домашното по главния въпрос, останал без отговор - настоящият политически водач, заплетен в цитираните схеми (б.р. за получавани подкупи от Васил Божков). " От всичко, което видяхме през вчерашния ден, не считам, че ще бъде предоставена детайлна информация на българската прокуратура, не се планува и среща там, явно би трябвало да си свършим работата сами....Имената ние би трябвало да ги даваме, що за страна сме, в случай че продължаваме да не реагираме ".

ЗНАК 

" Да се предприеме такава стъпка преди избори за мен е знак. Знак за видимост, че нарушаването на разпоредбите няма да се търпи. Въпросът е тези хора да не вземат участие в идващото разпределяне на карти по същия метод като до момента ", разяснява и Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. Той на собствен ред посочи, че тематиката не е нова - Васил Божщов е в центъра на внимание най-малко от 1993 година, а Пеевски - от 2003-2004. Според Безлов показателно в тази ситуация ще бъде дали ще се пристъпи към изясняване на дългия лист от обвинявания против някогашния народен представител Делян Пеевски. " Срещу господин Божков има един куп каузи, даже не им се помни броя, до момента в който против Пеевски няма нищо ", разяснява Безлов. Той изрази персонално мнение, че Движение за права и свободи са били предизвестени като партия и Пеевски не е номиниран за народен представител затова. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР