Наближава времето за пускането на парното, а най-големите страхове на

...
Наближава времето за пускането на парното, а най-големите страхове на
Коментари Харесай

С колко ще скочи парното?

Наближава времето за стартирането на парното, а най-големите страхове на хората са какви ще са сметките. Цената на топлинната сила бе увеличена от 1 юли приблизително с 30% за цялата страна, като за София повишаването е с близо 40%. През лятото хората плащаха единствено топлия душ, а същинските сметки за отопление занапред предстоят. От Нова година има риск клиентите на топлофикациите в страната да заплащат с 25% по високи сметки, предвиждат енергийни специалисти. На 14 септември цената на газа в най-големия газов хъб в Европа - TTF в Нидерландия, доближи 801.2 $. Експерти предизвестиха, че синьото гориво може още преди края на годината да доближи $1000.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев предвижда, че освен това състояние повишаването на топлоенергията от началото на идната година ще е сензитивно. Той посочи, че нормално то съставлява 60% от растежа на цената синьото гориво.
-->
Според енергийния специалист Иван Хиновски, не повече от 20% ще бъде растежът в цената на парното след Нова година. Според него газът ще бъде по-скъп през зимата, само че няма да има апокалиптични сюжети. Хиновски разяснява, че има предложения на медиатори с до 40% под цената на газовата борса.

В същото време от служебното държавно управление увериха, че газът за зимата е обезпечен. " Газ постоянно може да се докара, в случай че цената няма значение. Моята информация е, че ние ще успеем да имаме газ на добра цена “, съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Той не чака потреблението на ток в България да бъде лимитирано, както може да се случи в други страни в Европа, които го създават главно от природен газ.

На 20 септември " Булгаргаз “ пусна търговете за доставка на полутечен природен газ за идната година. Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева изясни, че започващите процедури са в три времеви посоки – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 година, годишен търг за цялата 2023 година и дълготраен за интервала 2024 – 2034 година Съответните количества са 1.5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 година и 10.6 млн. мегаватчаса годишно по дълготрайния търг. Процедурите ще преминат през три стадия, а за дълготрайния ще протекат в границите на 6 месеца. Водят се и договаряния за увеличение на доставките по контракта с Азербайджан. " Преговорите с „ Газпром “ не престават, само че за момента няма развиване. Не затваряме вратата пред никого “, сподели енергийният министър Румен Христов. Водят се диалози и за обезпечаване на спомагателни слотове на терминали в Турция за 2023 година За същата година е планувано и присъединяване на България в годишния търг за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР