Наближава краят на месеца, а парите в сметката и портмонето

...
Наближава краят на месеца, а парите в сметката и портмонето
Коментари Харесай

Как да спестим пари? 7 практични съвета

Наближава краят на месеца, а парите в сметката и портмонето са се стопили съвсем на нула. Ако тази обстановка ви се коства позната, може би е време да започнете да спестявате от някои ежедневни разноски, с цел да не оставате без средства до идната заплата.

Също по този начин е добре да имате някой заделен лев за черни дни или пък за отмора през отпуската. Допълнителната работа е вид, само че в случай че не желаете да се пренатоварвате, може би е време да започнете да спестявате.

Според редица изследвания, когато човек има заделени пари, се усеща по-щастлив, тъй като те в известна степен му подсигуряват сигурност и успокоение.

Ако желаете да спестите пари, ето 7 практични съвета:

Направете си лист, преди да отидете на пазар

Изгответе си лист с нужните артикули за избран интервал от време, преди да влезнете в магазина за хранителни артикули, и се придържайте към него. При безразборното извършване на покупки е доста евентуално да се сдобиете с ненужни за момента артикули, които доста могат да усилят сметката ви. Търсете артикули на промоция или вземете по-голямо количество на преференциална цена, което ще ви послужи за по-дълъг интервал от време. Въздържайте се от импулсивни покупки и ще усетите осезаемата разлика сред извършването на покупки по лист и безразборното такова.

Гответе си и си носете кафе, вода и храна от у дома

 Обядът в кутия ви спестявапари

Приготвената у дома храна в действителност лишава малко повече време, само че за сметка на това е по-вкусна и много по-евтина. Ако не сте привикнали да се вихрите в кухнята, си наложете да готвите за избран определен интервал от време. По този метод е доста евентуално приготвянето на храна у дома да се трансформира във ваш табиет. Пуснете си музика, изберете си забавна рецепта, даже бихте могли да си налеете леко пиво, с цел да стане заниманието по-приятно. Друг главен плюс на готвенето е, че от можете да си вземете от храната и на работа. Не е срамно да имате в чантата кутия с обяд от у дома, а в противен случай. Това демонстрира, че се грижите за себе си и не сте склонни да се натъпчете с каквото и да е. Термос, цялостен с кафе или чай, също ще ви спести спомагателните разноски на работното ви място.

Използвайте градския превоз или ходете на работа с велосипед

Колкото и ужасно да ви звучи, да се отделите от обичания си автомобил, не се колебайте да го извършите. Градският превоз е добре организиран и съвсем на всяка спирка има осведомително табло за часа, в който транспортното средство ще бъде на спирката. Колкото и авангардна да ви се коства тази мисъл, нищо няма да ви стане, в случай че най-малко опитате. Разходката до спирката също е от изгода за здравето ви, а до момента в който пътувате, можете да си четете нещо или да си слушате музика, без да е належащо да се изнервяте от натоварения трафик.

Помислете и за опцията да употребявате велосипед. Това е най-хубавият вид, защото карането на колело е изцяло гратис (освен първичната инвестиция, само че тя бързо ще бъде избита) и е потребно за здравето ви. В Скандинавските стани от дълго време са разкрили, че това е най-хубавият и здравословен метод за напредване в града. Освен това ходенето на работа с колело ви прави по-интересни и авангардни в очите на останалите елементарни хора, които употребяват класическите моторни средства за напредване.

Направете си месечен бюджет

 Пестене на пари

Това значи още при започване на месеца да отделите пари за нормалните сметки, да си набележите покупките, които са неотложни, и да си определите дневни пари. Бюджетът ви наложително не би трябвало да надвишава размера на месечната ви заплата, несъмнено. Затова могат да ви оказват помощ приложенията за телефон, където можете да си заложите избрана сума и да въвеждате разноските. Добър вид е също и просто да си записвате. Така в края на месеца, ще можете да разберете къде сте похарчили повече пари и да коригирате разноските си отсега нататък.

Уикенд без харчене

Определете си един уикенд през седмицата, в който да не пилеете пари. Почистите жилището си или си измислите занятие в градината, в случай че разполагате с такава. Можете да гледате хубави филми, да четете забавна книга или просто да си почивате. Ако ви се коства доста скучно, постоянно можете да поканите другари на посетители и да им кажете да вземат по нещо, а вие да употребявате наличното в шкафовете, хладилника или избата. Разходката в планината също е безвъзмездна, в случай че се подготвите с чай и сандвич от у дома.

Открийте си спестовна сметка

 Как да спестим пари? 7 практични съвета

Колкото и невероятно да ви се коства да отделяте пари за спестовна сметка, нищо не ви пречи да си откриете такава и да опитате. В началото на всеки месец можете да внасяте дребна сума пари и да пресметнете разноските си за интервала с разполагаемата сума. Добър вид е да извършите по този начин, че банката автоматизирано да взима от основната ви сметка избрана сума пари и да я трансферира в спестовната. Так ще пестите пари незабелязано. А пък, в случай че ви се случи да съумеете да заделите някой лев в края на месеца или получите непредвиден доход, също можете да я захраните.

Използвайте LED крушки за осветяване

Използването на енергоспестяващи крушки може да понижи сметките ви за електричество за дълъг интервал от време. Повечето от тях имат гаранция за 10 години и употребяват към 10 пъти по-малко сила спрямо елементарните. Първоначалната инвестиция фактически е по-голяма, само че можете да подмените крушките последователно, а не едновременно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР