За да се направи шофирането по европейските пътища по-безопасно в

...
За да се направи шофирането по европейските пътища по-безопасно в
Коментари Харесай

Системите за подпомагане - кой ще е отговорен при катастрофа?

За да се направи шофирането по европейските пътища по-безопасно в дълготраен проект, някои системи за подкрепяне на шофирането ще бъдат наложителни за новите коли от юли. Това има за цел да понижи огромния брой от 20 000 смъртни случая на пътя в Европейски Съюз всяка година.

Задължително за всички новорегистрирани МПС „ От 7 юли някои системи за подкрепяне на шофирането ще бъдат наложителни за всички нови коли в Европейски Съюз. Те включват, наред с други неща, деен помощник за поддържане на лентата, спешно прекъсване и помощник за скорост. Превозните средства, които са регистрирани преди крайния период, са освободени от правилото.

Дори в случай че електронните помощници като цяло работят добре и подсигуряват сигурност, неизправностите могат да доведат до произшествия в изключителни обстановки. Интересен е въпросът кой носи отговорност следователно.

Бъдещите наложителни системи включват интензивно поддържане на лентата и помощник за скорост. Активният помощник за поддържане на лентата следи държанието на автомобила в лентата. Ако се отдалечи прекалено много от идеалната линия, системата поправя с импулси на кормилното ръководство или едностранни спирачни намеси. Освен това асистентът за скорост разпознава оптимално допустимата скорост и стопира автомобила, в случай че тя бъде превишена. И двете системи могат да анулират лидера, да вземем за пример посредством натискане на педала на газта или назад ръководство.

Асистентът за спешно прекъсване също е наложителен. Използвайки многофункционални камери и датчици, той мери дистанцията до други транспортни средства и стопира в рискови за лидера обстановки. Ако асистентът за спешно прекъсване ненадейно и ненадейно забави автомобила без непосредствена заплаха, това се назовава фантомно прекъсване. То може да докара до рискови обстановки и даже произшествия. Причината за такива спирачни маневри може да са дефектни или нечисти датчици, както и остарели данни за пътя.

Кой ще е отговорен, в случай че автомобилният помощник се провали? Ако зародят проблеми със системите за подкрепяне на шофирането, в множеството случаи лидерът в началото носи отговорност. Но също по този начин зависи от съответните условия, да вземем за пример дали транспортното средство откъм гърба е отчасти отговорно, тъй като да вземем за пример не е спазено нужното безвредно разстояние.

Самият производител на транспортното средство също може да бъде държан виновен и лидерът може да прибегне до регресен иск, защото лидерът не е виновен за проектирането, създаването и инсталирането на системите.

За шанс към момента няма прецеденти за това. За да се подсигурява сигурността на пътя, водачите би трябвало постоянно да карат автомобила си за профилактика, да документират зародилите нередности и да се срещнат с конфигурираните асистиращи системи. Препоръчва се и диалог със експерт. Въпреки асистиращите системи постоянно е най-безопасно да шофирате, когато сте съсредоточени и деликатни в трафика.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР