Renault Group обяви, че от 26 май, по време на

...
Renault Group обяви, че от 26 май, по време на
Коментари Харесай

Renault залага на автономни щатъли. Първа демонстрация на Roland-Garros 2024

Renault Group разгласи, че от 26 май, по време на Roland-Garros 2024, компанията ще показва за първи път пред необятна аудитория последните си достояния в региона на решенията за самостоятелното ръководство.

След проби и тествания през последните няколко години, вследствие на съдействието си с WeRide, Renault Group ще направи първа проява на решението си за обществен превоз в действителни условия.

" Като премиум сътрудник на шампионата, Renault вкарва нововъведения с WeRide, като основава опция за тест на електрически и самостоятелни шатъли, които ще улеснят достъпа до стадион Roland-Garros, като в същото време показват зрелостта на новите технологии за автоматизирани услуги за публичен превоз ", споделят от Renault Group и показват, че програмата ще се организира всеки ден от 26 май до 9 юни, от 11 сутринта до 19 часа на територията на спортното оборудване.

От Renault Group споделят също по този начин, че компанията има планове да се трансформира в същински фактор в устойчивата и самостоятелна подвижност, като все още работи в региона на електрическите, роботизирани и преконфигурирани като съоръжение и предопределение miniBus платформи, които могат да бъдат приложени в разнородни като сюжети версии.

От френската група имат вяра в действителната интеграция на самостоятелни решения за подвижност от този тип и предвиждат пазарен капацитет от няколко хиляди miniBus-а през идващите няколко години, като показват, че в Европа, повече от 400 съществени града последователно ще станат зони с ниски равнища на нездравословни излъчвания, само че в това време ще би трябвало да си подсигуряват капацитет за превоз на популацията.

" По-гъвкави, самостоятелни miniBus ще могат да работят 24/7 при цялостна сигурност и ще бъдат опция с нулеви излъчвания или дейно допълнение към съществуващите решения (влак, трамвай, автобус) във връзка с разноските и CO2/км на пасажер ", показват от Renault Group. " Допълнителните разноски за роботизация и автоматизация могат да бъдат обезщетени с неналичието на бордови оператори. Ще е нужна елементарна система за отдалечено наблюдаване, с цел да управлявате авто парк ".
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР