На втората година от пандемията България най-сетне ще има процедури,

...
На втората година от пандемията България най-сетне ще има процедури,
Коментари Харесай

МЗ договаря безплатни лекарства и прегледи за пациенти с COVID-19

На втората година от пандемията България най-накрая ще има процедури, по които пациентите с COVID-19 ще получат достъп до прегледи и медикаменти, без да е належащо да ги заплащат.

Министерството на здравеопазването приготвя поръчки за стратегически лекарства, които стават дефицитни в изискванията на пандемия, разгласи през днешния ден зам.-министър Димитър Петров. Става дума за нискомолекулни хепарини, дексаметазон и няколко типа антибиотици, изясни Петров. Тези медикаменти ще бъдат включени в реимбурсивния лист, с цел да се изписват гратис на пациенти с COVID-19. Идеята е страната да сътвори ресурси в шест лечебни заведения, които да разпределят по останалите лечебни заведения. Очаква се тези ресурси да са в границите на шестмесечното ни ползване.

Миналата година в най-тежките седмици на пандемията се стигна до недостиг на тези основни медикаменти, в това число антибиотици. При нискомолекулните хепарини рецесията беше изключително сериозна, защото те са нужни и на бременни дами. Проблемът тук е с един от доставчиците, като с поръчката Министерство на здравеопазването се надява да притегли нови снабдители и за свободния пазар. Десетки пациенти не получиха достъп и до ремдесивир. За този препарат също ще се разгласи спомагателна поръчка. Министерство на здравеопазването счита да поръча и моноклонални антитела - препарати, на които се разпореждат огромни очаквания в лекуването на коронавирусната зараза.

Всичко това обаче се употребява като още един коз в името на актуализацията на бюджета, за която упорства служебният кабинет. Поръчките могат да бъдат обезпечени единствено при нейното гласоподаване в Народното събрание, подсети Димитър Петров.

Друга смяна, за която се приказва от месеци, може да бъде реалност до две седмици, счита зам.-министърът. Става дума за правенето на нова амбулаторна процедура за лекуване на заболели с COVID-19, при която в доболничната помощ ще може да се правят два до три прегледа, които ще се заплащат от НЗОК и ще са надлежно безвъзмездни за пациентите. Ще се заплащат и проучванията, отвън регулативните стандарти, уточни Петров. Тук е нужен анекс към рамковия контракт.

Липсата на сходни амбулаторни процедури се акцентира като главен проблем пред последващото следене на пациентите с коронавирусна зараза. Сега лечебните заведения настояват, че би трябвало да ги хоспитализират официално, с цел да им създадат нужните проучвания. Такъв проблем бе в дъното на огромния скандал сред служебния министър Стойчо Кацаров и " Пирогов ". Освен подправените хоспитализации за безвъзмездни прегледи обаче инспекция на здравната каса в незабавния институт откри и пациенти, които са плащали за проучвания, които им се поставят гратис.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР