На Великден душата се отпуска, защото идва хубавото време и

...
На Великден душата се отпуска, защото идва хубавото време и
Коментари Харесай

На великденската трапеза има всичко

На Великден душата се отпуска, тъй като идва хубавото време и са свършили дългите пости. Трапезата е отрупана с печено месо, салати, яйца, козунаци – все питателна и тежка храна. Без подозрение любимец е агнешкото месо, само че то може да бъде сменено с ярешко, заешко, пилешко – съгласно усета и опциите. Препоръката към всички, най-много към тези, които са постили, е да не се нахвърлят като невидели на храната. Преяждането, изключително с мазничкото агнешко, може да им донесе проблеми със стомаха и жлъчката и да им вгорчи неколкодневните празници.

Агнешка курбан супа


 46-1 Необходими артикули:
1 агнешки тил (кости)
500 г агнешки комплект
1 глава лук
100 г целина
1 морков
1 скилидка чесън
1 суха люта чушка
1/2 ч.ч. ориз
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1 връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 яйце
сол
черен пипер на усет

Начин на подготвяне:
Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. Запържват се дружно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за малко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, до момента в който оризът се свари. Яйцето се разрушава добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедилка. Трябва да се образуват парцали, това е така наречен пресечена застройка. Супата се смъква от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се със скълцаните свеж магданоз и джоджен и се сервира.

Агнешко печено със зелен лук


 46-2 Необходими артикули:
1,5-2 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
5-6 огромни стръка свеж девесил с дръжките
50 мл олио
черен пипер
червен пипер
сол

Начин на подготвяне:
Нарежете агнешкото месо на части. Сложете ги в приблизително огромна тава. Сипете вода, която би трябвало да заеме един пръст от размера на тавата. Полейте с олиото. Печете в загрята на 200 градуса фурна като обръщате понякога частите месо. Нарежете единствено дръжките на девесила на ситно и ги прибавете към агнешкото. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете зеления лук на кръгчета и листата девесил на дребно. Когато водата се е изпарила от тавата и месото е почнало да се запича добре, ги прибавете. Разбъркайте. Поръсете с червен пипер и печете още към 10 минути.

Агнешко печено с дроб сарма


 46-3 Необходими артикули:
1 агнешка плешка, нарязана на порции
250-300 г агнешки дреболии, авансово сварени и нарязани на дребно
350 г ориз
150-200 г булгур
2 връзка свеж лук
1 връзка джоджен
1 с.л. червен пипер
щипка черен пипер
сол на усет
70 г олио

За овалване на агнешките порции
3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
1 с.л. изсъхнал джоджен
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер

Начин на подготвяне:
Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда. Фурната се включва да се загрява на 250 градуса. В тава се поставя олиото и в него се запържва за малко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измитият хубаво със студена вода ориз, пържи се, до момента в който стане стъклен. Накрая се прибавя измитият булгур. Пържи се 1-2 мин. и цялата примес се залива с 6 купи от агнешкия бульон. Посолява се на усет. Слагат се и подправките – черен пипер и нарязан джоджен, разбърква се. Отгоре се подреждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се поставя във фурната да се пече. След към час фолиото се маха и тавата се връща назад, с цел да се запече прелестно агнешкото и да хване хрупкава коричка. Направените по този метод порции с дроб сарма се приближават оптимално до усета агнешкото, печено в пещ. Задължително се сервират с свеж чесън.

Агнешка плешка с печурки


 46-4 Необходими артикули:
1 предно агнешко бутче (плешка)
200 г покривало
500 г печурки
1 връзка свеж лук
1 връзка свеж джоджен
1 ч.ч. ориз
червен пипер
олио
сол

Начин на подготвяне:
Агнешкото бутче с плешката измийте и осолете, натрийте хубаво с червен пипер и олио. Нарежете пресния лук и джоджена и ги сипете в дълбока тава, разбъркайте с олио и малко сол. Сложете бутчето върху лука и покрийте хубаво с булото. Сипете малко вода, към 2 чаши. Покрийте тавата с алуминиево фолио, печете към час и половина и отстранете фолиото. Сложете измития ориз и нарязаните на линии печурки. Върнете в печката да се запече и свари оризът с печурките.

Агнешко дамаджана кебап


 46-5 Необходими артикули:
1 кг агнешко месо
1 връзка зелен лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. черен пипер (смлян)
масло – 125 г
1 с.л. доматено пюре
2 моркова
сол

Начин на подготвяне:
Месото се измива, нарязва на късчета и се задушава в маслото. Добавят се нарязаните на дребно моркови и лук. Брашното се размива в доматеното пюре и малко вода и се прибавя, откакто зеленчуците се задушат. Ястието се поръсва с подправките и се разпределя в намазани с лой части хартия за печене, колкото порции са нужни. Завръзват се с конец и се подреждат в тава. Заливат се с чаша гореща вода и се запичат в умерена фурна. Поднасят се с гарнитура по избор.

Агнешки котлети с лимон и мащерка


 46-6 Необходими съставки:
12 агнешки котлета
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. лимонен сок
1 с.л. прясна мащерка
черен пипер
сол

Начин на подготвяне:
Смесете зехтина с лимоновия сок и мащерката. Овкусете със сол и черен пипер. Намажете котлетите с тази марината и ги оставете в ледник да престоят най-малко 1 час. Загрейте скарата и запечете котлетите. Поднесете незабавно с гарнитура по желание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР