На третото четене Руската дума прие закона за суверенния интернет,

...
На третото четене Руската дума прие закона за суверенния интернет,
Коментари Харесай

Русия със суверенен интернет срещу глобалната мрежа

На третото четене Руската дума одобри закона за суверенния интернет, " за " гласоподаваха 307 депутати, а срещу - 68. За приемането на документа с извънредно значение пишат през днешния ден всички медии в Русия. 

Депутатът от фракцията Либерално-демократична партия Сергей Иванов съобщи, че операторите ще бъдат задължени да открият " някакви средства за противопоставяне на заканите ", само че не е ясно какви рискове има поради. " За всичко това ще бъдат отделени 30 млрд.рубли от федералния бюджет, още 30 милиарда ще похарчат операторите, а това ще бъде под управлението на организация, която се популяризира като слон в стъкларски магазин с опита си да блокира месинджъра Telegram ", сподели той, представен от " Новая газета ".

Според депутата от " Единна Русия " Сергей Боярски, законопроектът е интерпретиран прекомерно друго, само че в действителност законът би трябвало да обезпечи безвредна и без пробиви работа на съветския интернет при положение на опасност. Затова " Единна Русия " поддържа приемането на законопроекта. По-рано Долната камара на Народното събрание утвърди поправката в законопроекта за съветския сегмент на интернета, съгласно която той влиза в действие от ноември 2019 година Операторите се задължават да употребяват националния домейн от 1 януари 2021 година

Автори на иницативата за основаването на суверенния интернет са ръководителят на комитета по конституционно законодателство и държавно устройство при Съвета на федерацията Андрей Клишас, първият му заместител Людмила бокова и депутатът от държавната дума Андрей Луговой.

Документът е направен " поради нападателния темперамент на признатата през септември Стратегия за националната киберсигурност на Съединени американски щати ", в която се приказва за санкции за Русия по обвиняването в осъществяване на хакерски офанзиви ", показват създателите. " При тези условия са нужни защитни ограничения за обезпечаването на дълготрайната и устойчивата работа на мрежата Интернет в Русия, повишение на надеждността на работата на съветските интернет-ресурси ", е маркирано в претекстовете.

Става дума за основаването на самостоятелен съветски сегмент на интернет при положение, че той бъде изключен от световната мрежа. Документът планува създаване на съответната инфраструктура. Функциите по съгласуваност на обезпечаването на устойчивия интернет в Русия се разпореждат на Роскомнадзор. Ръководителят на парламентарната комисия по осведомителната политика, осведомителните технологии и връзки Леонид Левин съобщи, че не следва да се съпоставя суверенният интернет в Русия със системата, която сега работи в Китай.

През март Роскомнадзор предложи на огромните оператори-доставчици да стачкуват в обособените райони против системите за дълбока дестилация на трафика, които, съгласно медиите, възнамеряват да употребяват за реализирането на закона и включително да блокират месинджъра Telegram.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР