На последното си заседание за годината Министерският съвет определи минималната

...
На последното си заседание за годината Министерският съвет определи минималната
Коментари Харесай

Минималната заплата става 780 лв., реши Министерският съвет

На последното си съвещание за годината Министерският съвет дефинира минималната месечна работна заплата от 1 януари 2023 година да бъде в размер на 780 лв.. Това разгласи на брифинг вицепремиерът по обществената политика Лазар Лазаров, представен от Българска телеграфна агенция.   С това нарастването на МРЗ ще е с 9,9% в съпоставяне със настоящия размер от 710 лева, като за по-малко от една година, това нарастване ще е тъкмо с 20%, сподели Лазаров.    Увеличението на минималната месечна работна заплата ще коства на бюджета за една година малко над 300 млн. лв.. Покачването на минималната заплата обезпечава опция за компенсиране на повишаването на инфлацията през годината, добави той.    Инфлацията към този миг е 16,9%, а насъбраната инфлация от началото на годината е 15,8%. По думите на Лазаров с нарастването се поддържат получаващите МРЗ или лицата, чиито заплати се дефинират като съответствие от МРЗ. Това са да вземем за пример заетите в обществените услуги, ползвателите на механизма " персонална помощ ", защото възнагражденията на асистентите се дефинират в коефициент съгласно МРЗ, уточни вицепремиерът.   Според него е извънредно значимо, че се основават условия за използване на механизъм за установяване на МРЗ, от една страна и за отчитане на референтни стойности за адекватност на МРЗ съгласно директивата на Европейски Съюз за съответни минимални работни заплати. 

Лазаров обърна внимание, че това не е опит за транспониране на директивата, тъй като това изисква законодателна самодейност и обзор на всички нормативни актове, които имат отношение. Съвестно със обществените сътрудници при започване на 2023 година ще стартираме работа по правенето на механизъм за определянето на МРЗ за страната и основаването на условия и предпоставки за транспониране на директивата за съответни минимални работни заплати, сподели още Лазаров.   Той напомни, че истинското предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лева, което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предлагането и то е 780 лв., сподели вицепремиерът. Той напомни, че предложенията за размер на МРЗ, които бяха показани от обществените сътрудници, също се основават на краткосрочната статистика.

Необходимо е да се проведат спомагателни полемики, които да отчетат тази вариативност в мненията, а точно предприемането на дейности за установяване на референтния интервал, въз основа на който следва да отчитаме успеваемостта на минималните работни заплати, акцентира Лазар Лазаров.

В отговор на въпрос за инфлационния резултат на покачването на МРЗ вицепремиерът сподели, че по принцип икономическата доктрина и практиката демонстрират, че бързото увеличение на приходите при равни други условия може да докара до генериране на инфлация.    Предложението на Министерския съвет е отчело тези процеси и ние твърдим, че с този размер на МРЗ няма да се генерира основна инфлация, няма да има значително въздействие върху инфлационните процеси, само че пък има компенсираща функционалност, сподели още Лазаров.    По думите му МРЗ ще може да извършва своите две функционалности – икономическа като главен измерител на най-ниското възнаграждение в една стопанска система и обществена – да обезпечава опция на получаващия да покрива главните си ежедневни потребности.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР