На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на фризьор

...
На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на фризьор
Коментари Харесай

В Хърватия цените вече се указват в куни и в евро

На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на коафьор в Сплит – сметките за стоките и услугите в Хърватия към момента се заплащат в куни, само че цените от през днешния ден наложително би трябвало да са ясно указани и в локалната валута, и в единната европейска валута. Така ще бъде до края на декември 2023 година, като задачата на мярката е да бъдат по-добре предпазени потребителите.

Обменът на валутата става при закрепен курс от 1 евро за 7,53450 хърватски куни, открит от правилник на Европейски Съюз.

През юли Евросъюзът завърши процедурите и даде окончателното си утвърждение Хърватия да стане 20-ият пълновръстен член на европейския валутен съюз от първи януари следващата година. Две години по-рано, дружно с България, страната стана част от Европейския валутен механизъм (ERMII), така наречен чакалня на еврозоната, система за ръководство на съмненията на обменните курсове и трасиране на пътя за влизане в еврозоната. Системата включва и контрол от ЕЦБ на водещите банки в съответната страна.

Към днешна дата към този момент цените в Хърватия би трябвало да бъдат ясно указани в евро и куни, елементарно да се четат и схващат, да бъдат изразени по този начин, че да не се подвеждат потребителите. Заплатите за август, изплащани след 5 септември, също ще би трябвало да бъдат указани в двете валути, както и пенсиите.

Освен това търговците ще би трябвало да показват цените за единица мярка в евро и куни, защото най-често става дума за неща от първа нужда, да вземем за пример храна, прахуляк за пране, козметични артикули за лицето и тялото и така нататък Ако да вземем за пример си купувате 300 грама сирене, цената би трябвало да бъде посочена в евро и куни и за тези 300 грама, и за кг.

В комерсиалните вериги двойното указваните цени се появиха още през август.

Притесненията

Според изследване, оповестено от хърватските медии в края на май, а направено по самодейност на хърватската евродепутатка Биляна Борзан, 29,9 % от интервюираните са на мнение, че Хърватия не е подготвена за въвеждането на еврото от първи януари, до момента в който 45,5 % са на противоположното мнение, а 24,7 на 100 не са съгласни нито с едното, нито с другата позиция.

Освен това съгласно 86,2 % от запитаните приемането на еврото ще бъде употребявано за повдигане на цените.

Тогава Борзан даде за образец Словения и Латвия. По думите й в Словения брутните заплати са се вдигнали с 46 %, до момента в който цените са се нараснали с 26 на 100 след въвеждането на еврото, а в Латвия надлежно с 67 % и 10 на 100.

Никой не би трябвало да се тормози, че ще се стигне до някакви злоупотреби, че някой ще злоупотреби и ще закръгля курса, съобщи пред телевизия Ен 1 ръководителят на сдружението за търговия Ивица Катавич.

Мнозина обаче се притесняват, че цените на услугите и продуктите ще скочат след въвеждането на еврото поради закръглянето нагоре при цените. Ана Кнежевич, ръководител на Хърватската асоциация за отбрана на потребителите, посочи пред осведомителния уебсайт „ 24 сата “, че с изключение на закрепения обменен курс, по който куната ще се конвертира в евро, има и други механизми за отбрана на потребителите - да вземем за пример секрети купувачи излизат на терен и ревизират на място по какъв начин се ползват разпоредбите. Тя посочи, че закръгляне при конвертирането не би трябвало да има, а би трябвало да се употребява и шестте числа (7,53450 куни за евро), по-късно цената в евро може да бъде закръглена съгласно разпоредбите до втория знак след десетичната запетая. При нередности са обезпечени благоприятни условия потребителите да подадат сигнал.

Кнежевич добави, че ще има и изключения от двойното показване на цените – да вземем за пример при билетите, книгите, амбалажа за връщане. Двойните цени не са наложителни на пазарите и будките.

Какво следва от началото на 2023 година

От първи януари, деня на въвеждането на еврото, стартира да тече 14-дневен интервал на по едно и също време прилагане на двете валути, в който заплащанията в брой ще бъдат вероятни както в куни, по този начин и в евро. От същия ден банковите депозити и заеми в куни ще бъдат конвертирани в евро.

Хърватите ще могат за заменят куните си в брой с евро през цялата 2023 година. Обмяната на хърватската валута в брой ще бъде допустима и след приключване на 12 месеца от въвеждането на еврото в Хърватската национална банка гратис - за банкноти без ограничаване във времето, а за монети до три години от въвеждането на еврото.
/БТА/

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР